Ovih dana jedemo kuvana jaja u velikim količinama, ali šta ako imaju zelenu ivicu oko žumanca? Tada se pitate da li je jaje pokvareno i sme li uopšte da se jede? Ako ste se ikada susreli s ovim problemom – niste jedini. I bez brige, niste u opasnosti.
Pa šta izaziva zelenu ivicu?
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike
Zelena ili sivkasta ivica oko žumanca zapravo je rezultat sasvim normalne hemijske reakcije. Konkretno, reč je o spoju gvožđa iz žumanca i vodonika iz belanca. Kada kuvate jaje predugo ili na previsokoj temperaturi, nastaje gvožđe-sulfid – glavni krivac za tu ne baš primamljivu boju. Zeleni rub je samo znak da ste malo preterali sa kuvanjem. Srećom, lako se može izbeći uz par trikova. Evo kako da skuvate jaje da se to ne desi:
* Ne kuvajte predugo: Idealno vreme je 9–12 minuta. Sve preko toga vodi do stvaranja zelenila.
* Šokirajte ih hladnom vodom: Nakon kuvanja, odmah ih prebacite u ledenu vodu. Tako zaustavljate unutrašnje kuvanje i čuvate boju žumanca.
* Počnite sa hladnom vodom: Jaja i vodu zagrevajte zajedno. Tako imate veću kontrolu nad procesom i manji rizik da žumance "eksplodira".
A kada se zeleni rub ipak pojavi – da li smete da jedete takvo jaje? Naravno da smete! To je samo vizuelna nezgoda i nema nikakve veze sa toksičnošću. Jaje je i dalje bezbedno za jelo, pod uslovom da nema čudan miris ili neobičnu teksturu. Istina, ukus može biti malo suv i imati blagu notu sumpora – ali to je sve.