Recept za najmekšu uskršnju pogaču: Evo kako da dobijete vazdušasto testo i zlatnu boju

Vesti 17.04.2025 09:10 0

Radi se o klasičnoj pletenici koja ima "džepiće za jaja" i osim što se može prilagoditi vašim željama i ukusima, sigurno neće ostati neprimećena.

uskršnja pogača

Shutterstock

Glavnu ulogu na svakom uskršnjem stolu moraju imati farbana jaja, a pogača je predivan način da ih prezentirate. Radi se o klasičnoj pletenici koja ima "džepiće za jaja" i osim što se može prilagoditi vašim željama i ukusima, sigurno neće ostati neprimećena.

Priprema se za Uskrs u brojnim kuhinjama ne samo u Srbiji već i širom Evrope, od Italije i Grčke do Nemačke.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

Uskršnja pletenica s jajetom

Najjednostavnije rečeno, radi se o hlebu koji je ispleten u oblik pletenice i stavljen da se peče s kuvanim jajima ili farbanim. Kad se jaja stave na testo pre nego što uđe u rernu, ostane udubljenje gde je jaje ležalo i rezultat je zanimljiva pogača.

Možete je ukrasiti na koji god način želite, bilo da u pletenice isečete neki uzorak pre pečenja ili da je oblikujete u obliku gnezda ili srca.

uskršnja pogača

Shutterstock

 

 

Takođe možete posuti susamom, makom ili celovitim semenkama po vašoj želji.

 Sastojci za testo:

  • 20 g svežeg kvasca
  • 50–60 g šećera
  • 250 ml mleka
  • 600 g glatkog pšeničnog brašna (tip 550)
  • 150 g pšeničnog griza
  • 1 kašičica soli
  • Narendana korica jednog limuna
  • 2 jaja

Sastojci za premazivanje:

  • 1 jaje, razmućeno s malo ulja

Sastojci za ukrašavanje:

  • 3–4 kuvana jajeta

Priprema:

1. U manjoj posudi razmrvite kvasac, dodajte kašičicu šećera, malo toplog mleka i dve kašičice brašna. Sve lagano razmutite i ostavite da se diže 10–15 minuta.

2. U veću činiju stavite brašno i griz, dodajte preostali šećer, narendanu limunovu koricu, dignuti kvasac, jaja i preostalih 250 ml toplog mleka. Umesite glatko testo i ostavite ga pokrivenog na toplom mestu oko 40–50 minuta, dok se volumen ne udvostruči.

3. Kada se testo digne, premestite ga dvaput (ako želite da pletenica bude prhkija), pa ga podelite na 4 ili 5 delova, zavisno od toga koliko pramenova želite u pletenici.

4. Na dno tepsije obavezno stavite papir za pečenje, a gornji deo pletenice prekrijte folijom ili poklopcem kako ne bi previše potamnela.

5. Po želji testo možete premazati s otopljenih 50 g maslaca ili margarina. Ispletite pletenicu i na nju položite kuvana jaja.

6. U razmućeno jaje dodajte malo ulja i, po želji, malo susama za sjaj. Pletenica može biti duguljasta ili okrugla, zavisno od pleha u kojoj će se peći.

7. Tako pripremljenu pletenicu ostavite da se diže još 25–30 minuta.

8. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 °C oko 35–40 minuta. Prvo uključite samo donji grejač na 10 minuta ako želite dodatni volumen, a zatim uključite i gornji grejač dok pletenica ne poprimi liepu zlatnu boju, piše Net.hr.

Bonus video:

 

 

 

 

Komentari (0)