Nije samo daska za sečenje: Ovih 6 kuhinjskih predmeta treba pod hitno da se otarasite, dotrajali su odavno

Vesti 09.04.2025 18:29 0

Mi ih obično menjamo svake godine do...

prozor

Shutterstock

Svi imamo one kuhinjske predmete koje koristimo stalno — bilo da je to omiljeni uređaj, nezamenjiv alat ili aparat koji olakšava život. U svakodnevnoj rutini lako je zaboraviti da ništa ne traje zauvek.

Zadržavanje određenih predmeta nakon što su prestali da ispunjavaju svoju svrhu može zapravo učiniti kuvarenje frustrirajućim — i čak uticati na higijenu u kuhinji i ukus hrane.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

Zato smo zamolili stručnjake da nam kažu koji bi to kuhinjski predmeti trebalo da se menjaju češće.

Začini

Sigurno mislite da estragon ima beskonačan rok trajanja, ali ispostavlja se da nije tako. "Verujem da je neophodno menjati začine u kuhinji, što je najveća greška koju viđam u većini kuhinja u kojima sam radio", kaže Kolin Smit, vlasnik i kuvar u kompaniji ,,Roundabout Catering". ,,Čini se da ljudi veruju da začini traju zauvek, a to nije dalje od istine."

žena

Shutterstock

 

On objašnjava da većina mlevenih začina traje oko dve godine. ,,Celi začini traju malo duže, ali ne mnogo", dodaje. ,,Vremenom ćete izgubiti ukus, miris i snagu. To je suština začina."
Njegova preporuka je da izbegavate sušene začine poput bosiljka, jer su sveži začini bolji izbor i lako dostupni u većini supermarketa, prenosi Real Simple.

Plastične posude za hranu

Vitni Kardosi, instruktor kuvarskih časova i nutricionistički trener, kaže da verovatno treba češće da menjate te plastične posude za hranu nego što mislite. Ako se ne očiste dobro nakon pranja, ako su osetljive na mrlje ili zadrže miris hrane, trebalo bi da ih bacite ili reciklirate. Stare posude takođe manje verovatno održavaju vašu hranu svežom.

posude

Shutterstock

 

Kupujete nove? Ona preporučuje posude od stakla, jer traju duže.

Daske za sečenje

Zadržavanje dasaka za sečenje predugo može ih učiniti težim za korišćenje i čišćenje, kaže Bo Kauts, izvršni pomoćni kuvar u kompaniji ,,Swissôtel" u Čikagu. ,,Daske za sečenje se intenzivno koriste u našim kuhinjama, i vremenom postanu izgrebane, upirane i urezane, što ih čini težim za pravilno čišćenje", kaže on. "Mi ih menjamo svake godine."

žena

Shutterstock

 

Drvene daske za sečenje, posebno, brzo gube kvalitet ako se ne održavaju pravilno. "Za drvene daske za sečenje, stvarno vam je potreban dobar sistem za održavanje čistoće i zaštitu, ili ćete možda morati da ih zamenite kada počnu da se pogoršavaju", kaže Kordosi. Drvo može da se iskrivi ili ošteti u mašini za pranje sudova, pa je najbolje prati dasku ručno kako bi trajala što duže.

Mali aparati

,,Sa aparatima visokog kvaliteta poput blendera i aparata za kafu, trebalo bi da funkcionišu dok ne prestanu da rade, a ako je potrebno, uvek možete pokušati da ih temeljno očistite kako biste produžili njihov vek", kaže Kordosi. Ako vaš aparat više ne funkcioniše kao ranije ili ima električne probleme, poput kratkog spoja ili dima koji izlazi iz njega, vreme je za novi.

Shutterstock

Shutterstock

 

Jedna napomena je da ako aparat koristi vodu iz česme—kao što je aparat za kafu ili sudoperica—ovakvi aparati zahtevaju redovno odstranjivanje kamenca, i ako to ne uradite, značajno ćete skratiti njihov vek i moraćete ih zameniti pre nego što biste želeli.

Korpice za fritezu

Kauts kaže da korpice za fritezu takođe pretrpe puno oštećenja u kuhinji. Iako možda ne deluje kao veliki problem, zapravo može biti vrlo opasno koristiti istrošene korpice za fritezu.

friteza

Printscreen/TikTok

 

,,Korpice za fritezu se često udaraju, i vremenom može doći do opuštanja žičane mreže ili njenog lomljenja, što predstavlja rizik za bezbednost hrane", kaže Kauts. ,,Mi ih obično menjamo svake godine do godine i po."

Gumene spatule za visoke temperature

,,Gumene spatule za visoke temperature, iako izdržljive, kao i mnogi kuhinjski alati, moraju se redovno zamenjivati", kaže Kauts.

spatula

Shutterstock

 

Preporučuje njihovu zamenu svakih šest meseci. ,,Vremenom se mogu oštetiti, izgrebati, ili početi da pucaju, što utiče na njihov učinak i higijenu", dodaje on.

 

Bonus video:

Komentari (0)