Kopriva je već počela da niče svuda. Videćete je po livadama, oko kuća, uz reke. Nađite čisto mesto, daleko od saobraćaja i uberite vrhove mlade koprive.
Kopriva je zeljasta biljka kojoj odgovara hranjivo zemljište. Bogata je lekovitim materijama i pomaže pri mnogim tegobama, čisti jetru, za anemiju, krv, reumu.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti
Sastojci:
– 400 g listova mlade koprive
– 7 limunova
– 800 g šećera (može i smeđi)
– 5 supenih kašika livadskog meda
– 1 l prokuvane vode
Priprema:
Listove koprive dobro operite. U posudu sipajte vodu i 5 oljušćenih limunova koje ste prethodno isekli na kolutove. Poklopite posudu i ostavite da odstoji 24 sata.
Sledeći dan rukama dobro izgnječite sve sastojke, pa dobijenu tečnost procedite kroz cediljku ili gazu.
Dodajte šećer i sveže isceđen sok od preostala 2 limuna i ostavite nekoliko sati, povremeno mešajte dok se sav šećer ne otopi.
Zagrejte smesu do vrenja i ostavite 5 minuta da vri, uz neprestano mešanje. Ako ima pene, uklonite je s površine. Med stavite na kraju kada se smesa ohladi.
Dobijeni sok sipajte u sterilizovanu flašu i čuvajte na hladnom i tamnom mestu.
