Za pripremu planinskog pasulja potrebno je:
- 450 g šarenog pasulja
- dimljena svinjska rebra rebra
- 2 litra vode
- 3 glavice crnog luka
- 2 čena belog luka
- 1/2 crvene sveze paprike
- 1 šargarepa isečena na kolutove
- Malo celera
- Sveža kopriva
- sveža nana
- sveža majčina dušica
- biber
- so
- aleva paprika
- brašno
Priprema:
Pasulj bi trebalo da odstoji tokom noći. Narednog dana procediti i isprati pasulj. Zrna ce biti nabubrela i cela. Sipati hladnu vodu i staviti da se kuva na srednjoj vatri 15 minuta. U drugoj posudi prodinstati luk, sitno iseckan celer i šargarepu, pa naliti pasulj, koji ste prethodno procedili. Dodajte novu vodu i svinjska rebra i kuvajte na tihoj vatri dva do trei sata. u međuvremenu dodajte papriku,so i začine, a pred kraj sitno isečenu majčinu dušicu, koprivu i nanu. Sa nanom ne preterujte, jer može pokvariti ukus, dovoljna su dva do tri lista.
U manju serpu sipati ulje i dodati brašno. Pržiti na srednjoj vatri dok brašno ne dobije zlatno žutu boju, zatim dodati alevu papriku i još malo bibera, a na samom kraju i dva sitno iseckana čena belog luka. Spojiti i kuvati još deset minuta na blagoj vatri.