Beli ili crveni krompir, koji je zdraviji? Jedan reguliše šećer u krvi i daje duži osećaj sitosti

Tatjana Badarević Vesti 05.03.2025 15:24 0

Na prvi pogled izgledaju slično, no postoje razlike koje mogu uticati na njihovu hranljivu vrednost i učinak na zdravlje.

krompiri

Shutterstock

Svi ih jedemo, svi ih volimo, ali retko razmišljamo o tome koju vrstu odabrati – crveni ili beli krompir?

Na prvi pogled izgledaju slično, no postoje razlike koje mogu uticati na njihovu hranljivu vrednost i učinak na zdravlje, piše City Magazine. 

Crveni krompir prepoznatljiv je po svojoj crvenkastoj koži, koja sadrži veliku količinu antioksidansa, ponajviše zahvaljujući pigmentima zvanim antocijanini. Ovi antioksidansi pomažu telu u borbi protiv slobodnih radikala i smanjuju oksidativni stres, čime doprinose smanjenju rizika od hroničnih bolesti.

Jedna od njegovih prednosti je niži glikemijski indeks, što znači da sporije podiže šećer u krvi u poređenju s belim krompirom. To ga čini boljim izborom za dijabetičare i osobe koje žele da stabilizuju energiju i izbegnu nagle skokove šećera u krvi.

Beli krompir ima svetliju kožu i mekšu teksturu, što ga čini idealnim za pire krompir. Sadrži više skroba, što znači da ima viši glikemijski indeks i brže otpušta energiju u krvotok.

krompir

Shutterstock

 

 

Zahvaljujući većem udelu skroba, beli krompir pruža dugotrajan osećaj sitosti. Takođe je bogat određenim mineralima, posebno gvožđem i kalcijumom. Gvožđe igra ključnu ulogu u stvaranju crvenih krvnih zrnaca i prenosu kiseonika kroz telo, dok kalcijum doprinosi zdravlju kostiju i zuba.

Uticaj na varenje

Crveni krompir sadrži više dijetalnih vlakana koja podstiču varenje, sprečavaju zatvor i pomažu u regulaciji apetita. Zahvaljujući tome, duže pruža osećaj sitosti, što može pomoći u kontroli telesne težine.

krompiri

Shutterstock

 

 

Beli krompir ima nešto manje vlakana, ali je bogatiji rezistentnim skrobom, koji deluje slično vlaknima i pozitivno utoče na crevnu mikrofloru. Rezistentni skrob služi kao hrana dobrim bakterijama u crevima, što pomaže održavanju zdravog probavnog sistema.

Koji krompir odabrati?

Crveni krompir bolji je izbor za:

  • Osobe koje žele unositi više antioksidansa
  • One koji žele da stabilizuju šećer u krvi
  • One koji žele više vlakana za zdravo varenje i duži osećaj sitosti
  • One koji paze na unos kalorija

Beli krompir pogodniji je za:

  • Osobe kojima je potreban veći unos gvožđa i kalcijuma
  • One koji žele brzi izvor energije
  • One koji preferiraju mekšu, kremastu teksturu za pire

Video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading