Iako priprema testenine deluje prilično lako, ovo su najčešće greške koje pravite u pripremi:
1. Predugo kuvate testeninu
Iako uglavnom na kesici piše koliko je vremena potrebno da se skuva testenina, istina je da nekad ne vodimo dovoljno računa i pustimo da se prekuvaju. Probajte testeninu, pre nego što isključite ringlu. Najbolje da ostanu malo žive u sredini pre nego što isključite ringlu i ostavite ih još minut do dva u poklopljenoj posudi.
2. Ubacujete testeninu pre nego što voda provri
Kako bismo se osigurali i ostavarili cilj, a to je "aldente" testenina, najbolje da računamo vreme kuvanja od trenutka kada vodi provri. U suprotnom naša testenina može biti previše bljutava.
3. Ne dodajete dovoljno soli
Kada domaćice kuvaju kupovnu testeninu one obično zaboravljaju so ili dodaju svega prstohvata soli. Slobodno dodajte veću količinu i ne štedite, jer je gotovo nemoguće da ih presolite. Kada pričamo o većoj količini soli, mislimo na nekoliko supenih kašika. Verovatno vam deluje kao previše, ali zapravo nije.
4. Sipate ulje prilikom kuvanja
Kuvari savetuju da izbegnete ulje jer će vam samo smetati, a testenina svakako neće zagoreti, ako je kuvate u vodi, bez dodavalja ulja. Ako dodate ulje, ulje će se prilepiti za testenine i onda one neće moći da upiju i poprime ukus sosa.
5. Ispirate testenine
Ovo je potpuno nepotrebno. Nakon kuvanja u slanoj vodi, samo procedite testenine .
6. Mešate sos i testenine tek u tanjiru
Verovatno ste primetili da u mnogim restoranima, sos i de preko testenine. To je dosta praktičnije. Međutim ovo nije savet koji treba da primenjujete kada testeninu pripremate kod kuće. Najbolji ukus se postiže kada se testenine, koje su skoro kuvane, pred karj dodaju sosu i tako dinstaju nekoliko minuta. Testenine će tako upiti sos, sjediniće se sa istim i neće biti bljutave.
Prijatno!