Svake nedelje izlaze studije o mikroplastici u hrani, otrovnim hemikalijama u plastičnim posudama. Iako je nemoguće potpuno izbeći štetne materije, postoje jednostavni načini za smanjenje njihove prisutnosti u kuhinji. Novinar The Guardiana Tom Perkins u saradnji sa "Consumer Reports" pripremio je sedmonedeljni vodič o sigurnijoj ishrani te predlaže tri koraka koja se mogu primeniti odmah.
Zamena plastičnih kuhinjskih alata
Plastika je prisutna u kuhinji kroz spatule, kutije za pohranu hrane, flaše i razne posude. Problem je što se hemikalije iz plastike lakše ispuštaju u hranu kada su izložene toplini.
Za skoro svaki plastični proizvod postoje sigurnije alternative:
Drveni, silikonski ili metalni pribor umesto plastičnih spatula. Shutterstock
Staklene posude umesto plastičnih za pohranu hrane.
Nerđajući čelik ili borosilikatno staklo umesto plastičnih boca.
Odabir sigurnog posuđa
Nelepljive tave mogu sadržati Pfas i druge štetne hemikalije, dok se u nekim vrstama keramike i emajla mogu pronaći tragovi teških metala.
Najsigurnije opcije su:
Nerđajući čelik
Levano gvožđe
Borosilikatno staklo
Izbor daske za sečenje
Plastične daske za sečenje mogu ispuštati mikroplastiku u hranu. Mnoge bambusove daske sadrže lepak na bazi formaldehida, koji može izazvati iritaciju disajnih puteva i kože. Najbolji izbor su daske od jednog komada prirodnog drveta bez hemijskih premaza.

Shutterstock/New Africa
Ove tri promene mogu smanjiti izloženost štetnim hemikalijama u kuhinji:
Zamena plastičnih kuhinjskih alata sigurnijim materijalima
Odabir daske za sečenje od jednog komada drveta
Malim promenama moguće je smanjiti unos štetnih materija kroz hranu i učiniti ishranu sigurnijom.
Bonus video:
Možda vas zanima…
