Trgovci, naročito manji, često koriste različite trikove kako bi prodali robu kojoj je istekao rok trajanja, a mnogi kupci nisu ni svesni tih prevara.
Limun i kamilica za maskiranje starenja mesa
Da bi meso izgledalo sveže, prodavci često dodaju grožđe, limunov sok i vitamin C, čime mu veštački produžavaju rok trajanja. Takođe, kako bi uklonili neprijatan miris od stajanja, piletinu, svinjetinu i govedinu ponekad natapaju u čaju od kamilice.
Osvežavanje starog mesa svetlom i začinima
U nekim mesarama koristi se crveno ili ljubičasto osvetljenje kako bi meso izgledalo kao da je tek stiglo iz klanice. Meso koje je već promenilo boju i počelo da se suši, prodavci često premazuju ljutim začinima i uljem, prodajući ga kao marinirane specijalitete.
Jedan od najlakših trikova za maskiranje starenja mesa jeste da se od njega prave pljeskavice i ćevapi.
Prevara sa rokom trajanja
Prodavci ponekad pogrešno označe datum isteka roka ili ga sakriju papirima sa novim, dužim rokom. Često se datum zamaskira tako da nije jasno uočljiv, ostavljajući samo nejasnu crnu tačku.
