Ovako pire krompir spremaju iskusni šefovi kuhinje u svetkim restoranima: Vi ga verovatno prvo kuvate, ali ono šta oni rade, ne bi vam ni u ludilu palo na pamet

Izvor: Nedeljko Tišanović Vesti 30.01.2025 12:56 0

Vi ćete ga sigurno odmah staviti u vodu da se kuva, ali oni to nikako neće uraditi. Evo u čemu je tajna!

krompir pire

Shutterstock

Kuvanje pire krompira je uvek dobra opcija, ali možda ga godinama pripremate pogrešno?

Pire krompir je klasična hrana, savršena kao dodatak uz svaki obrok. Međutim, postizanje savršenog pire krompira može biti pravi kulinarski izazov. Može ispasti grudvast, previše gust ili čak previše tečan, a lako je napraviti greške koje mogu pokvariti jelo.

Šef kuhinje ima poseban trik

Međutim, jedan šef iz restorana Fallow podelio je svoj trik za savršen pire krompir u svakom trenutku. U  TikTok videu, on je podelio svoje savete, preporučujući da krompire ne kuvate prvo.

Prikazao je postupak u videu, objašnjavajući:

Danas pravimo krompir pire, kao pravi šef. Stavite malo krupne soli na očišćen krompir i stavite ga u rernu. Pustite da se peče na temperaturi od 160 do 180 stepeni dok krompir ne postane potpuno mekan.

Nastavio je:

 

Presecite krompir na pola, jer je puno je lakše pasirati krompir dok je još uvek topao. Imamo finu pasirku i samo ćete pritisnuti krompir kroz nju. Imam i maslac i mleko, oboje su topli, kao i krompir, i sada ću dodati prvi deo tople tečnosti.

Tako da sada dobijamo gust pire. Ako se previše zgusne, možete dodati još malo mleka.

Šef je savetovao da uvek proverite začine pre nego što servirate, i predložio da se kore krompira iskoriste kao ukras, čime se smanjuje otpad. Njegov video je pogledan više od 30.000 puta, a gledaoci su brzo podelili svoje mišljenje o receptu.

Oduševili se svi

Jedan je komentarisan: "Izgleda ukusno." Drugi je dodao: "Izgleda odlično, ali sigurno bi trebalo dodati beli biber?"

Treći je napisao: "Nikada nisam znao za ovaj trik sa soli." 

Ako se pitate zašto neki ljudi kuvaju krompir u soli, to je zato što so deluje kao izolator, pomažući da krompir bude ravnomerno skuvan. Ovo je naročito korisno jer krompiri nisu uvek savršeno simetrični, a so usporava vreme kuvanja, piše Miror.

Anketa

Da li ste vi nekada pripremali ovako krompir?

Da, uvek tako spremam! (16.67%, 2 glasova)
Ne, prvi put vidim ovo. (58.33%, 7 glasova)
Deluje mi ukusno, možda ću da probaam. (16.67%, 2 glasova)
Ovo je bezveze trik. (8.33%, 1 glasova)

Bonus video: 

 

Komentari (0)