Redovno ispijanje ovog napitka može pospešiti probavu, ojačati imunitet i podržati funkciju jetre. Uz to, sve više se govori o njegovom potencijalu u prevenciji određenih vrsta karcinoma. Zahvaljujući snažnim antioksidativnim svojstvima, "zlatno mleko" deluje blagotvorno na organizam, a toplina napitka, u kombinaciji s odgovarajućim začinima i masnoćom, maksimalno aktivira moć kurkume, piše Healthline.
Kurkumin – tajno oružje kurkume
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA
![img](https://trpeza.alo.rs/data/images/2024-10-14/103171_shutterstock-762738523_f.webp?timestamp=1728856800)
BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete
![img](https://trpeza.alo.rs/data/images/2024-10-10/102741_sarma-iz-rerne_f.webp?timestamp=1728511200)
SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja
![img](https://trpeza.alo.rs/data/images/2024-10-15/103237_shutterstock-1039728490_f.webp?timestamp=1728943200)
CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče
Kurkuma sadrži oko 3 % kurkumina – aktivnog sastojka koji joj daje prepoznatljivu narandžastu boju i obiluje zdravstvenim dobrobitima. Kurkumin je poznat po tome što pospešuje probavu masti i šećera, pomaže u regulaciji upala u telu i može pridoneti procesu mršavljenja.
Recept za zlatno mleko
Za pripremu ovog napitka trebaće vam nekoliko osnovnih sastojaka: kurkuma, malo bibera i izvor masnoće, poput mleka (kravljeg ili biljnog), kokosovog ulja i sl. Ova baza može se dodatno obogatiti začinima i dodacima po vašem izboru.
![zlatno mleko](/data/images/2025-01-29/112524_shutterstock-2403798969_orig.jpg?t=1738158373)
Shutterstock
Sastojci:
2 dl mleka (organskog, bademovog, kokosovog, ovsenog...)
1 kašičica kurkume u prahu
1/2 kašičice cimeta
Prstohvat crnog bibera
Komadić oguljenog korena đumbira ili 1/4 kašičice đumbira u prahu
Prstohvat kajenskog bibera (po želji)
1 kašičica meda ili javorovog sirupa
Priprema:
Sve sastojke izblendirajte dok ne dobijete glatku smesu. Prelijte smesu u lončić i zagrejte 3-5 minuta na srednje jakoj vatri, pazeći da ne proključa. Poslužite dok je napitak još topao i uživajte u njegovim blagodatima!
Bonus video: