Za vreme praznika skoro da nema kuće u kojoj se ne prave pite, bilo da su slane ili slatke. Mogu da se jedu za doručak, kao predjelo za ručak, večeru, a odlična su i užina ako preostane nešto za sutradan. Ali sigurno ste primetili razliku između pite koju napravite sami i one koju kupite u pekari? To je zato što oni najčešće koriste jedan preliv, od kojeg svaka pita bude lepša i vazdušastija.
Dajemo vam recept za univerzalan preliv, koji se koristi za sve vrste pita. Profesionalni kuvari ga stavljaju i u slane i u slatke pite. Oduševićete se rezultatom.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni
Sastojci:
1 suvi kvasac
2 šolje mleka
1 šolja ulja
7 kašika brašna
so ili šećer (u zavisnosti od toga da li pravite slatku ili slanu pitu)
Piprema:
Sve sastojke pomešajte u činiji, dobro ih sjedinite. Svaku koru premažite prvo ovom smesom, pa je nafilujte na uobičajen način pripremljenim filom koji ide po vašem receptu. Ostatak preliva sipajte preko gotove pite i ostavite da pre pečenja odstoji 1,5 sat. Kada je ispečete, biće sočna i vazdušasta.
Video: