Koliko puta se može koristiti isto ulje za prženje? Kuvarica dala odgovor koji je sve šokirao!

Vesti 15.01.2025 13:00 0

Pitate se da li ulje morate da bacite posle jednog prženja hrane? Evo šta rade kuvari.

ulje

Shutterstock

Pošto su za prženje potrebne visoke temperature, izaberite ulje sa visokom tačkom dimljenja. Tu spada i ekstra devičansko maslinovo ulje, koje se posebno preporučuje i zbog zdravih sastojaka, kaže poznati engleski kuvar Tom Hant.

Prženje na maslinovom ulju

Dokazano je da maslinovo ulje podnosi temperature više od 190 stepeni - devičansko maslinovo ulje 191 stepen, dok ekstra devičansko podnosi čak 207 stepeni, pa se mogu koristiti za svaku vrstu termičke obrade. Bilo da kuvate ili pržite, ono neće imati negativan uticaj na vaše zdravlje.

Važno je, ako nameravate da ponovo upotrebite ulje, da obratite pažnju da ono tokom prženja ne gori i ne dimi, jer u tom slučaju se mora baciti. Nakon prvog prženja, Hant ostavi da se maslinovo ulje potpuno ohladi, a zatim ga filtrira kroz gazu, pre nego što ga stavi u zatvorenu posudu na tamno mesto.

Šta raditi sa suncokretovim uljem?

Kuvarica i spisateljica Romi Gil radi ono što je videla od majke - iskorišćeno suncokretovo ulje stavlja u staklenu teglu s poklopcem i procedi ga pre upotrebe. Ali koliko puta se takvo ulje može ponovo koristiti? Nekoliko puta, u zavisnosti od stanja ulja, o čemu se uvek mora voditi računa. Ne bi trebalo da postane previše tamne boje ili penasto i da ima bilo kakav talog. Naročito ako počne da miriše, vreme je da ga bacite. Kuvarica Gil ga koristi čak šest puta pre nego što ga baci.

Video:

 

@najzena.rs SARA JE KUPILA SLIKU ZA 800 DINARA NA BUVLJAKU Kada je bolje pogledala kod kuće, shvatila je da vredi čitavo bogatstvo! #najzena #zena #fy #fyp #fyppppppppppppppppppppppp #viral #viralvideo #viraltiktok #slika ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)
Loading