Ovo morate uraditi odmah kada ustanete rano ujutru za Božić: Veruje se da je mnogo važno, a na jednu stvar ne smete ni pomisliti

Nedeljko Tišanović Vesti 06.01.2025 20:29 0

Dan rođenja Hristovog, poznatiji kao Božić, prvenstveno je praznik koji se slavi u okviru porodice i domaćinstva.

Božić

Shutterstock

Ovaj praznik je spoj crkvenih, liturgijskih i folklornih običaja, a u nekim slučajevima teško je povući jasnu granicu između religijskog i običajnog aspektu proslave.

Narodna izreka „Koliko sela, toliko i adeta“ dobro opisuje raznolikost običaja koji se u Srbiji poštuju za Božić. Iako neki običaji ostaju isti, mnogi se razlikuju u zavisnosti od kraja, a razlike su obično u malim, ali značajnim detaljima.

Mir Božiji, Hristos se rodi!

Za Božić svi treba da su veseli i zadovoljni – da se mirobože. Svađe i rasprave su nezamislive. Svi koji su u svađi toga dana se mire, makar i na jedan dan.

Na Božić treba ustati rano

Običaji nalažu da na Božić treba poraniti i lepo se obući. Ujutru se kupaju deca, seku im se nokti i oblače nova odela. Nekada je obaveza muškog deteta bila da donose vodu od koje će biti umešena česnica. U nekim krajevima Srbije, pak, po vodu ide domaćin, koji u povratku donosi pupoljke drena koje će svaki od ukućana popiti sa malo vode da bi tokom godine bili zdravi „kao dren“.

Položajnik

Čovek koji rano ujutru na Božić ulazi, na naš poziv, u kuću da nam donese sreću je položajnik, koga u nekim krajevima nazivaju i radovan. Njegova dužnost je da poželi sreću, zdravlje i napredak u domaćinstvu i po običaju to je dečak ili mlad muškarac. Položajnik prag mora da prekorači desnom nogom, a zatim prilazi vatri i krajem badnjaka džara vatru da izbiju varnice koje će doneti sreću i blagostanje.

U nekim krajevima se veruje da je dobro izmaći stolicu na kojoj sedi položajnik kako bi se sreća zakovala za kuću. Položajnik treba obilno da se posluži da bi domaćinova kuća napredovala i bila uvek puna. Ukoliko se pak malo napije i odspava, to se smatra za dobar predznak. Na odlasku, ukućani položajnika daruju sitnim poklonima.

 Česnica

Božićni hleb – česnica se mesi prvog dana Božića u ranu zoru. Sam naziv potiče od reči „čest“, „deo“, „sreća“, jer se lomi na delove, prema broju ukućana. U česnici će se naći novčić, zrno žita ili simboli za raznu vrstu stoke. Šta ko pronađe u svom parčetu česnice to će mu tokom godine ići od ruke.

U nekim krajevima česnica se lomi i zaliva vinom kao slavski kolač i to nad glavom najmlađeg člana porodice ili domaćina. Posle lomljenja česnice počinje božićni ručak i to pre podneva.

Pečenica

Prema narodnim običajima, božićna pečenica je jedna vrsta žrtve koja se prinosi Bogu i vuče korene iz prehrišćanskih vremena, a koju je crkva prihvatila. Za Božić se prema tradiciji jedu prasetina ili jagnjetina. U pojedinim krajevima ćurka, piletina ili patka nikako ne smeju da se jedu, pošto je prema verovanjima, pernata živina simbol nazadovanja jer te životinje bacaju zemlju iza sebe.

Šta valja, a šta ne, raditi na Božić

Na Božić valja raditi one stvari koje su nama tokom godine zadavale problema, da bismo ih u narednoj godini lakše savladavali.

Od Božića do Svetog Stefana se ne čisti kuća. Na Božić ne valja spavati da ne bismo „dremali preko cele godine“.

Na Božić ne valja pozajmljivati nikom ništa da se ne bi cele godine razvlačile stvari iz kuće, piše RTS.



Bonus video:
@najzena.rs Zbog čega ste u 2024. bili najponosniji na sebe, a zbog čega najviše žalite?  #najzena #zena #fypシ゚ #fyp #goviral #foryou ♬ original sound - Najzena.rs
Komentari (0)
Loading