Belo sirće može rešiti mnoge probleme u čišćenju, od rastvaranja kamenca i buđi do izbeljivanja veša i omekšavanja određenih predmeta poput peškira.
Sirće je prirodno antibakterijsko i kiselo, što znači da će ukloniti znoj, ulja, druge mrlje, kao i ostatke od gelova za tuširanje i šampona.
Obično ovo osnovno kuhinjsko sredstvo može da se koristiti samo, ali često se preporučuje da se kombinuje sa drugim sastojcima.
Ovi sastojci uključuju sodu bikarbonu, tečnost za pranje posuđa, eterična ulja ili sodu za pranje veša.
Kada omekšava tvrde peškire, entuzijasta za čišćenje @anna_louisa_at_home koristi sodu za pranje veš sa belim sirćetom.
Ana je u svom video snimku objavljenom na TikToku napisala: ,,Kako dobiti najmekše peškire. Uvek sam imala problema sa peškirima jer živimo u oblasti sa tvrdom vodom.
,,Naučila sam da je korišćenje sode za pranje veša i belog sirćeta sjajan način za borbu protiv kamenca i ostataka na peškirima, i da povrati mekoću peškira. Prava promena!"
Ana je počela tako što je stavila svoje tvrde peškire u kadu napunjenu vodom, dodala sodu za pranje veša i ostavila da odstoji nekoliko minuta.
Zatim je prenela peškire u mašinu za pranje, dodala uobičajeni deterdžent u bubanj i ulila belo sirće i sodu za pranje veša u fioku za deterdžent.
Za one koji žele da „izbele“ peškire predložila je da dodaju i izbeljivač za beli veš.
Čak i stručnjaci za čišćenje iz kompanije ,,Big Green Smile" preporučuju ovaj savet za pranje peškira. Rekli su: „Ako peškiri deluju pomalo kruto, možda pate od kamenca i nakupljenog deterdženta.“
„Pokušajte da ih potopite u srednje jaku mešavinu sode za pranje veša i tople vode. Dobro ih isperite, a zatim operite kao i obično, sa pola šolje belog sirćeta u fioci za omekšivač.“
Kada su peškiri oprani, protresite ih kako biste pomogli da se vlakna razdvoje. Ako vreme dozvoljava, sušite peškire napolju na svežem vazduhu.
Ako peškire sušite unutra, postarajte se da ih položite ravno preko sušilice ili okačite ravno. Ovo povećava površinu za sušenje, omogućavajući im da se brzo osuše.
Bonus video: