Peškiri često postanu tvrdi i grubi zbog načina pranja i sušenja, uključujući prekomerno koriščenje deterdženta i omekšivača. Voda puna kamenca, prekomerno sušenje i prepuna veš mašina takođe su faktori koji utiču na njihovu teksturu.
Pored toga, prečesto korišćenje visokih temperatura tokom pranja ili sušenja može uzrokovati oštećenje vlakana i smanjenje udobnosti peškira, piše Express.
Kako omekšati peškire?
Dejan Dimitrov, izvršni direktor Laundryheap-a, tvrdi da prašak za pecivo i belo sirće dobro deluju na omekšavanje peškira. Upravo je to mešavina koju često koriste u hotelima.
"Oba sastojka, koji se često nalaze u svakom domu, mogu se koristiti odvojeno kako bi tvrdi peškiri postali mekani. Jednostavno dodajte 250 ml belog sirćeta u bubanj veš mašine zajedno sa tečnim deterdžentom koji inače koristite i sušite kao obično", objasnio je.
Takođe možete koristiti sodu bikarbonu za omekšavanje svojih peškira i učiniti ih pahuljastima.
"Pomešajte osam kašika praška za pecivo sa deterdžentom za pranje veša pre nego što ga stavite u veš mašinu. Ovo će pomoći da se opuste vlakna peškira i uklone sve nečistoće, zbog čega će vaši peškiri biti kao novi", dodao je Dimitrov.
Mnogi ljudi često brinu zbog korišćenja belog sirćeta u pranju veša zbog njegovog jakog mirisa, ali peškiri neće mirisati na sirće nakon upotrebe. Belo destilovano sirće možete nabaviti u mnogim supermarketima, a i u hotelima vole da ga koriste.
Bonus video: