Dr Biserka Obradović i dala je savet kako najlakše da prebrodite tu neprijatnost. Ukoliko dođe do gutanja kostiju ribe na slavama, ne treba paničiti iako je neprijatno, popiti čašu vode ili blago kašljucati, međutim, ako ni to ne pomogne potrebno je javiti se lekaru, objašnjava
Dr Biserka Obradović ali se osvrnula i na ono što nikako ne smete raditi.
— U takvim situacijama kada se jave jako velike smetnje treba da se ide na ORL, ili kod oralnog hirurga. Svakako i svaka najbliža ambulanta ima potrebne instrumente koje mogu upotrebiti u takvim momentima kako bi odstranili kost koja se zaglavila na zidovima grla — priča doktorka.
Saveti za "manje" kosti
— Možemo da pokušamo sa blagim kašljanjem, nikako ne smemo da kašljemo jako, da ne povredimo grlo ili zaglavljenu kost postavimo još nezgodnije. Treba popiti malo vode, koja često pomogne i progura kost. Pored toga, vrlo efikasno je i maslinovo ulje. Naime, jedna kašika maslinovog ulja koje progutamo može nas rešiti daljih muka. Možemo koristiti i obično biljno, ali ipak je bolje maslinovo. Zatim, treba da lagano istisnemo vazduh iz pluća, pa možda tako uspemo da, dok naprežemo mišiće, istisnemo i kost — objašnjava doktorka.
Osim namirnica koje obično imamo u kući, postoje i druge koje mogu biti korisne. Bitno je, međutim, da hrana koju unosimo kada želimo da se rešimo zaglavljene kosti bude u kašastom obliku, nikako tvrda i ne u velikim količinama.
— Dobro je, potom, uzeti i manji komad banane. Nju treba prvo istopiti u ustima, pa tek onda progutati. Sisanje kriške limuna još jedan je od metoda da se reši pomenuti problem, jer limunova kiselina može da otopi tananu kost. Isto tako od pomoći je i kefir, jogurt, žele, pire krompir, ali i manje količine slane vode. Sve ovo uglavnom imamo kod kuće i poslužiće nam kao prvi korak ka poboljšanju — navodi doktorka Obradović.
Pogrešna metoda u narodu
Doktorka Obradović je objasnila i apelovala na građane da izbegavaju određene proizvode i tehnike u slučaju da im se zaglavi riblja kost u grlu. Takođe, spomenula je jednu staru, dobro poznatu metodu "iz naroda", koja je, kako kaže doktorka, potpuno pogrešna u ovom slučaju.
— U našem narodu postoji verovanje da se kost može proterati komadom hleba. Međutim, ona nije dobra i može samo dodatno da povredi grlo. Jedino ukoliko razmekšamo hleb u mleko ili vodu, onda taj metod ima smisla, inače, nikako se ne preporučuje. Ljudi misle da je med dobar, ali on ne sme u ovakvim prilikama da se koristi, jer je lepljiv, pa može da se još i on veže za kost. Pored ovoga isto se ne preporučuje ni da se jako kašlje, kao ni što se povraćanje ne savetuje u tim trenucima. Loše je i snažno kijanje, udaranje o leđa. U ovim momentima ne pomaže ni Hajmlihov zahvat, jer se ne primenjuju metode kao za ostatak hrane. Pored svega ovoga, ne preporučuje se i da se pritiska vrat od spolja, jer u tom slučaju kost može još više da se zabode u sluzokožu — naglašava doktorka.
Dr Obradović ističe kako je najbitnije ne primenjivati improvizovana sredstva.
— Ljudi često tada koriste četkicu za zube, čačkalicu i prste kako bi pokušali da izvade kost, ali svi oni su jako pogrešni i mogu dodatno da oštete grlo i da izazovu povrede i infekciju grkljanja - priča nam dalje doktorka i zaključuje kako je najbitnije ne paničiti, ostati smiren, opušten, isprobati gore navedene savete ako se radi o maloj, sitnijoj kosti, a ako ne, onda se svakako obratiti stručnom licu za pomoć — ističe doktorka Biserka Obradović, prenosi Informer.
Bonus video: