Uz domaci hleb i malo crnog luka dovoljna je za dobar zimski rucak. I naravno, uz nju dobro ide caša vina ili piva.
Sastojci:
Za fil:
- 100 gr praziluka ili crnog luka
- 2-3 kašike ulja
- 80 gr integralnog pirinca (može i obican)
- 40 gr mix pahuljica (ovsenih, raženih i jecmenih)
- 20 gr sojinih pahuljica (ne mora!)
- 1/2 kašicice bibera
- 1/2 kašicice mlevene zacinske paprike - može ljuta
- 1/2 kašicice mlevenog sušenog povrca
- po ukusu soli
Za sarmu:
- 10 vecih listova kiselog kupusa (ili 20 malih)
- 2-3 lovorova lista
- 2-3 male crvene ljute papricice
- po ukusu mlevene zacinske paprike - može ljuta
- 0,5 dl ulja
- još 2 lista kiselog kupusa za podlogu i pokrivanje sarme
- po potrebi vode
- Dimljena crvena paprika
Priprema:
- Na ulju propržiti iseckani praziluk (crni luk) da omekša i dobije zlatnu boju, skloniti sa vatre. Dodati oprani pirinač, mix pahuljica, soju i začine. Po želji dodati u fil još malo ulja.
- Listove kiselog kupusa isprati pod mlazom vode i odstraniti im zadebljali deo. Svaki podeliti na dva dela (možete kuhinjskim makazama). Ako su manji, ostaviti ih cele.
- Na sredinu (i pri vrhu) lista kupusa staviti u kašičicu fila, preklopiti levi deo da ga pokrije, desnim delom lista ulevo sve preklopiti. Od vrha pažljivo urolati sarmu. Tako uraditi sa svim listovima i filom dok se ne potroše.
- Zamotane sarme ređati u dublji sud podmazan uljem na čije smo dno raširili list kupusa. Kada sarme popune sav prostor, posuti ih mlevenom začinskom paprikom, dodati lovorov list i ljute papričice. Preko donjeg reda poslagati preostale sarme, posuti ih sa još malo mlevene začinske paprike, preliti uljem i pokriti listom kupusa. Naliti sa toliko vode da se sarme prekriju pa pritisnuti tanjirićem da sarme ostanu u vodi.
- Sud sa složenim sarmama staviti na ringlu, na srednjoj temperaturi grejati dok ne provri, a zatim je smanjiti na najmanju i ostaviti da sarma krčka 3-4 sata, a može i duže. Što se više lagano kuva, lepša je.
Saveti:
Sarma ne mora da se zaprži jer ima dovoljno i ulja i zacinske paprike.
Sojine pahuljice mogu da se izostave, dobra je i bez njih. Ili obratno, može samo sa sojinim, a bez ostalih. Probala sam sve varijante.
Praziluk ne mora da se prži , vec samo naseckan pomešati sa ostalim sastojcima.
Oprezno soliti, kiseli kupus je vec dosta slan.