POSNA SARMA savršen ručak za celu porodicu

Naj žena Vesti 16.08.2021 11:00 0

Ova sarma je dobra i topla i hladna. Podgrevanje joj daje sve bolji ukus, a na hladnom može da stoji nekoliko dana

POSNA SARMA savršen ručak za celu porodicu

Shutterstock

Uz domaci hleb i malo crnog luka dovoljna je za dobar zimski rucak. I naravno, uz nju dobro ide caša vina ili piva.

Sastojci:

Za fil:

  • 100 gr praziluka ili crnog luka
  • 2-3 kašike ulja
  • 80 gr integralnog pirinca (može i obican)
  • 40 gr mix pahuljica (ovsenih, raženih i jecmenih)
  • 20 gr sojinih pahuljica (ne mora!)
  • 1/2 kašicice bibera
  • 1/2 kašicice mlevene zacinske paprike - može ljuta
  • 1/2 kašicice mlevenog sušenog povrca
  • po ukusu soli

Za sarmu:

  • 10 vecih listova kiselog kupusa (ili 20 malih)
  • 2-3 lovorova lista
  • 2-3 male crvene ljute papricice
  • po ukusu mlevene zacinske paprike - može ljuta
  • 0,5 dl ulja
  • još 2 lista kiselog kupusa za podlogu i pokrivanje sarme
  • po potrebi vode
  • Dimljena crvena paprika 

Priprema:

- Na ulju propržiti iseckani praziluk (crni luk) da omekša i dobije zlatnu boju, skloniti sa vatre. Dodati oprani pirinač, mix pahuljica, soju i začine. Po želji dodati u fil još malo ulja.

- Listove kiselog kupusa isprati pod mlazom vode i odstraniti im zadebljali deo. Svaki podeliti na dva dela (možete kuhinjskim makazama). Ako su manji, ostaviti ih cele.

- Na sredinu (i pri vrhu) lista kupusa staviti u kašičicu fila, preklopiti levi deo da ga pokrije, desnim delom lista ulevo sve preklopiti. Od vrha pažljivo urolati sarmu. Tako uraditi sa svim listovima i filom dok se ne potroše.

- Zamotane sarme ređati u dublji sud podmazan uljem na čije smo dno raširili list kupusa. Kada sarme popune sav prostor, posuti ih mlevenom začinskom paprikom, dodati lovorov list i ljute papričice. Preko donjeg reda poslagati preostale sarme, posuti ih sa još malo mlevene začinske paprike, preliti uljem i pokriti listom kupusa. Naliti sa toliko vode da se sarme prekriju pa pritisnuti tanjirićem da sarme ostanu u vodi.

- Sud sa složenim sarmama staviti na ringlu, na srednjoj temperaturi grejati dok ne provri, a zatim je smanjiti na najmanju i ostaviti da sarma krčka 3-4 sata, a može i duže. Što se više lagano kuva, lepša je.

Saveti:

Sarma ne mora da se zaprži jer ima dovoljno i ulja i zacinske paprike.

Sojine pahuljice mogu da se izostave, dobra je i bez njih. Ili obratno, može samo sa sojinim, a bez ostalih. Probala sam sve varijante.

Praziluk ne mora da se prži , vec samo naseckan pomešati sa ostalim sastojcima.

Oprezno soliti, kiseli kupus je vec dosta slan.

Komentari (0)
Loading