Neće upiti mnogo ulja, ako dodate samo jedan sastojak: Ovako se prave najbolje krofne, svi će ih hvaliti

Izvor: Nedeljko Tišanović Vesti 16.12.2024 09:01 0

Trik koji vredi probati...

posne krofne

Shutterstock

Krofne su omiljena poslastica, ali često upijaju puno ulja, što ih čini masnim.

Ipak, postoji trik kako da postanu mekane, vazdušaste i da ne upiju ulje. Uz dodatak praška za pecivo ili sode bikarbone, testo neće apsorbovati ulje, a ako je ulje dobro zagrejano, rezultat će biti još bolji.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

Međutim, postoji još jedan, manje poznat trik – dodavanje alkohola u testo. Samo jedna kašika jačeg alkohola, poput votke ili konjaka, učiniće da testo ostane mekano i vazdušasto, a neće upiti ni kap ulja.

Evo i recepta ua krofnice: 

Sastojci:

  • ¼ šolje šećera 50 g 
  • ¼ šolje smeđeg šećera 55 g 
  • 2 jaja
  • 2 kašike putera , rastopljenog
  • 1 ⅔ šolje brašna 200 g 
  • ¼ šolje sojinog brašna 30 g 
  • ½ kašičice praška za pecivo
  • 4 šolje ulja, za prženje
  • ⅓ šolje šećera 65 g 
  • 2 kašičice mlevenog cimeta
  • 1 kašika smeđeg šećernog sirupa, za premazivanje

Priprema:

U velikoj posudi za mešanje umutite šećer i jaja dok ne postane glatka. Dodajte otopljeni puter i umutite dok ne postane glatko.

Prosejati brašno, sojino brašno i prašak za pecivo i izmešati. Ostavite testo da odmori 30 minuta.
Razvaljajte testo rukama veličine ping-pong loptice. U dubokoj šerpi zagrejte ulje na 190 ° C. Koristeći šupljikavu kašiku, pažljivo pržite kuglice u malim porcijama.

Prebacite krofne na tanjir obložen papirnim ubrusom. Pripremite šećer od cimeta mešanjem šećera i mlevenog cimeta. Uvaljajte krofne u šećer sa cimetom. Prelijte malo smeđeg šećernog sirupa na vrh. Možete koristiti i karamelu ako više volite. 

 

Bonus video: 

Komentari (0)