Krofne su omiljena poslastica, ali često upijaju puno ulja, što ih čini masnim.
Ipak, postoji trik kako da postanu mekane, vazdušaste i da ne upiju ulje. Uz dodatak praška za pecivo ili sode bikarbone, testo neće apsorbovati ulje, a ako je ulje dobro zagrejano, rezultat će biti još bolji.
Međutim, postoji još jedan, manje poznat trik – dodavanje alkohola u testo. Samo jedna kašika jačeg alkohola, poput votke ili konjaka, učiniće da testo ostane mekano i vazdušasto, a neće upiti ni kap ulja.
Evo i recepta ua krofnice:
Sastojci:
- ¼ šolje šećera 50 g
- ¼ šolje smeđeg šećera 55 g
- 2 jaja
- 2 kašike putera , rastopljenog
- 1 ⅔ šolje brašna 200 g
- ¼ šolje sojinog brašna 30 g
- ½ kašičice praška za pecivo
- 4 šolje ulja, za prženje
- ⅓ šolje šećera 65 g
- 2 kašičice mlevenog cimeta
- 1 kašika smeđeg šećernog sirupa, za premazivanje
Priprema:
U velikoj posudi za mešanje umutite šećer i jaja dok ne postane glatka. Dodajte otopljeni puter i umutite dok ne postane glatko.
Prosejati brašno, sojino brašno i prašak za pecivo i izmešati. Ostavite testo da odmori 30 minuta.
Razvaljajte testo rukama veličine ping-pong loptice. U dubokoj šerpi zagrejte ulje na 190 ° C. Koristeći šupljikavu kašiku, pažljivo pržite kuglice u malim porcijama.
Prebacite krofne na tanjir obložen papirnim ubrusom. Pripremite šećer od cimeta mešanjem šećera i mlevenog cimeta. Uvaljajte krofne u šećer sa cimetom. Prelijte malo smeđeg šećernog sirupa na vrh. Možete koristiti i karamelu ako više volite.
Bonus video: