Neće upiti mnogo ulja, ako dodate samo jedan sastojak: Ovako se prave najbolje krofne, svi će ih hvaliti

Nedeljko Tišanović Vesti 16.12.2024 09:01 0

Trik koji vredi probati...

posne krofne

Shutterstock

Krofne su omiljena poslastica, ali često upijaju puno ulja, što ih čini masnim.

Ipak, postoji trik kako da postanu mekane, vazdušaste i da ne upiju ulje. Uz dodatak praška za pecivo ili sode bikarbone, testo neće apsorbovati ulje, a ako je ulje dobro zagrejano, rezultat će biti još bolji.

Međutim, postoji još jedan, manje poznat trik – dodavanje alkohola u testo. Samo jedna kašika jačeg alkohola, poput votke ili konjaka, učiniće da testo ostane mekano i vazdušasto, a neće upiti ni kap ulja.

Evo i recepta ua krofnice: 

Sastojci:

  • ¼ šolje šećera 50 g 
  • ¼ šolje smeđeg šećera 55 g 
  • 2 jaja
  • 2 kašike putera , rastopljenog
  • 1 ⅔ šolje brašna 200 g 
  • ¼ šolje sojinog brašna 30 g 
  • ½ kašičice praška za pecivo
  • 4 šolje ulja, za prženje
  • ⅓ šolje šećera 65 g 
  • 2 kašičice mlevenog cimeta
  • 1 kašika smeđeg šećernog sirupa, za premazivanje

Priprema:

U velikoj posudi za mešanje umutite šećer i jaja dok ne postane glatka. Dodajte otopljeni puter i umutite dok ne postane glatko.

Prosejati brašno, sojino brašno i prašak za pecivo i izmešati. Ostavite testo da odmori 30 minuta.
Razvaljajte testo rukama veličine ping-pong loptice. U dubokoj šerpi zagrejte ulje na 190 ° C. Koristeći šupljikavu kašiku, pažljivo pržite kuglice u malim porcijama.

Prebacite krofne na tanjir obložen papirnim ubrusom. Pripremite šećer od cimeta mešanjem šećera i mlevenog cimeta. Uvaljajte krofne u šećer sa cimetom. Prelijte malo smeđeg šećernog sirupa na vrh. Možete koristiti i karamelu ako više volite. 

 

Bonus video: 

Komentari (0)
Loading