Koliki je rok trajanja pića posle otvaranja flaše? Za neka ćete se sigurno iznenaditi, treba što pre da se popiju

Vesti 08.12.2024 18:15 0

Mnogi pretpostavljaju da alkohol nakon otvaranja zadržava svoj kvalitet neograničeno dugo, ali to je pogrešno mišljenje.

piće

Shutterstock

Dobar kvalitet alkoholna pića zadržavaju samo određeno vreme. Poznavalac viskija, podelio je informacije o dugotrajnosti različitih alkoholnih pića i savete za njihovo čuvanje. Danijel Ufland otkrio je da je jedna od najčešćih grešaka pretpostavka da alkohol traje zauvek nakon otvaranja, a to nije tačno. "Koliko god voleli da čuvamo odličnu bocu viskija ili vina za posebne prilike, vreme ipak uzima svoj danak. Bilo da se radi o crnom vinu ili vrhunskoj votki, važno je uživati u njima dok su na vrhuncu kvaliteta", objasnio je. Evo koliko određena pića traju nakon otvaranja.

Vino

Ljubitelji vina primetili su osetljivost vina na vazduh jer čim čep pukne, počinje oksidacija koja menja njegov ukus i nijansu. Dugotrajnost nakon otvaranja zavisi od vrste vina. Bela i roze vina zadržavaju svoj ukus svega tri do pet dana nakon otvaranja. "Da biste usporili oksidaciju, morate ponovo dobro zatvoriti bocu i staviti je u frižider. Ostavite je napolju i dobićete jabukovo sirće umesto vina", rekao je Ufland.

Što se tiče crvenih vina, ona mogu zadržati svoj karakter i do tri ili četiri dana ako se zatvore i drže u hladnom i tamnom prostoru. Ipak, nakon 48 sati često počnu da postaju kisela. Kada govorimo o penušavim vinima, uključujući šampanjac, njihov rok trajanja je izuzetno kratkotrajan. "Penušava vina, kao što je šampanjac, najosetljivija su. Gube penušavost u roku od jednog do dva dana, čak i ako su zatvorena čepom", rekao je stručnjak. "Kada je reč o vinu, sve je u njegovom pravilnom skladištenju nakon otvaranja. Vazduh je i prijatelj i neprijatelj vina. Uživati u vinu na vrhuncu znači ograničiti izloženost vazduhu što je više moguće", rekao je Ufland.

Pivo

Nakon otvaranja piva, njegova svežina gotovo odmah nestaje. "Nakon jednog do dva dana, ukus će početi da gubi", objasnio je Ufland. Najbolje je piti ih ubrzo nakon otvaranja, jer obično gubi svoj bogat ukus već dan ili dva nakon otvaranja. "Mirisi hmelja i gorčina brzo nestaju kada su izloženi vazduhu", pojasnio je stručnjak.

Video:

@najzena.rs NARUČILA SAM ŠOLJE PREKO INTERNETA: Kada sam otvorila paket šlogirala sam se od užasa! #najzena #zena #fy #fyp #fyppppppppppppppppppppppp #viral #viralvideo #viraltiktok ♬ original sound - Najzena.rs
Komentari (0)
Loading