Božićni post, koji počinje 28. novembra i traje 40 dana, period je u kojem se vernici uzdržavaju od mrsne hrane, alkohola, a preporučuje se i izbegavanje grešnih misli.
Tokom ovog posta, važno je pridržavati se određenih pravila: posti se strogo sredom i petkom, dok su ponedeljkom, utorkom i četvrtkom dozvoljeni ulje i vino, a subotom i nedeljom je dozvoljeno konzumirati ribu.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni
Ovaj post nije samo duhovna praksa, već i prilika da se okrenemo zdravijoj ishrani i uživamo u jednostavnim, ali ukusnim jelima.
Donosimo vam tri savršena recepta koji su idealni za vreme Božićnog posta.
Ovi recepti su jednostavni za pripremu, brzo gotovi, a preukusni, pa će zadovoljiti i vaše najzahtevnije članove porodice. Bilo da ste već iskusni u postnoj ishrani ili tek počinjete, ovi obroci će vas obogatiti nutritivno i pružiti vam energiju za dan pred vama.
Posna krompiruša

Shutterstock
Sastojci:
- 1 kg krompira
- pola kg kora za pitu
- 2 glavice crnog luka
- ulje
- so
- biber
- suvi biljni začin
- mlevena začinska paprika
Priprema:
Rernu zagrejte na 200 stepeni. Očistite glavice luka pa ih sitno iseckajte i posolite. Propržite na vrelom ulju. Očistite i izrendajte krompir pa dodajte u luk i pržite. Posolite i pobiberite. Začinite suvim biljnim začinom i začinskom paprikom. Uzmite jednu koru pa je premažite uljem, preko stavite drugu koru, pa preko nje nanesite fil od krompira. Urolajte pa poređajte u pleh obložen pek papirom. Odozgo premažite uljem. Pecite oko pola sata, u rerni zagrejanoj na 220 stepeni. Pečenu krompirušu izvadite i prekrijte suvom krpom. Malo poprskajte kiselom vodom.
Posna keks torta

Shutterstock
Sastojci:
- 250 g posnog margarina
- 200 g šećera u prahu
- 600 g posnog mlevenog keksa
- 200 ml soka od pomorandže
- biljni šlag
Priprema:
Penasto umutite margarin sa prah šećerom, pa dodajte sok od pomorandže i posni mleveni keks. Promešajte sve dobro da se sastojci sjedine. Rasporedite u kalup pa dekorišite biljnim šlagom. Ostavite 1 sat u frižideru.
Kokos kuglice

Shutterstock
Sastojci:
- 400 g krompira
- 250 g margarina
- 250 g prah šećera
- 300 g kokosa
Za dekoraciju:
- 100 g kokosa
Priprema:
Krompir skuvajte u ljusci, prospite vodu i ostavite da se ohladi. Oljuštite i izgnječite viljuškom. Margarin sobne temperature penasto umutite sa šećerom. Dodajte izgnječen krompir i mikserom mutite da se sjedine i da nema grudvica. Dodajte kokos i mutite da dobijete ujednačenu smesu. Pravite loptice veličine po želji i uvaljajte u kokos.
Bonus video: