Kiseljenje kupusa tradicija je koja je od davnina prisutna u mnogim domaćinstvima, a ove pripreme postale su simbol zime i zdravlja. Poznato je da kiseli kupus obiluje vitaminima, vlaknima i korisnim probioticima, koji čine da se osećamo energičnije i poboljšavaju varenje. Međutim, iako ovaj jednostavan i ukusan proizvod može biti izuzetno koristan za zdravlje, mnoge domaćice prave veliku grešku koja može da utiče na njegova zdrava svojstva.
Naime, stručnjaci savetuju da se u procesu kiseljenja ne koristi sve što se smatra „prirodnim“ začinom, jer određeni dodaci mogu uništiti hranljive materije koje se nalaze u kupusu. Jedna od najvećih grešaka koju mnoge domaćice prave jeste korišćenje štetnih aditiva i začina, koji mogu učiniti da kupus postane štetan za creva, umesto da bude zdrav.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti
Kao prvo, sol je ključna, ali previše može da uništi sve dobro
Kupus se kisele u slanoj vodi, a količina soli koju stavljamo može značajno uticati na krajnji rezultat. Previše soli može uzrokovati smanjenje probiotičkih svojstava kupusa, što znači da gubi svoju sposobnost da podstiče rast dobrih bakterija u crijevima. Ovaj proces može dovesti do problema sa varenjem i stvaranjem gasova, što u krajnjem može imati suprotan efekat od onog koji očekujemo od kiselo kupusa.
Dodavanje octa – još jedna česta greška
Nekim domaćicama se čini kao dobra ideja da tokom procesa kiseljenja dodaju ocat u bure. Međutim, to može značajno promeniti pH vrednost kupusa, čineći ga previše kiselim i uništavajući zdrave mikroorganizme koji nastaju tokom fermentacije. Ovaj postupak može negativno uticati na zdravlje creva, a kupus postaje mnogo manje bogat probiotikom, koji je ključan za održavanje ravnoteže u organizmu.
Začini poput kvasca, biber i beli luk – pazite na količinu
Iako su začini i dodatni sastojci kao što je beli luk, biber, kvasac i lovorov list često korišćeni kako bi se obogatio ukus kiselog kupusa, njihovo preterano korišćenje može negativno uticati na krajnje nutritivne vrednosti. Na primer, kvasac može poremetiti prirodnu fermentaciju, dok previše začina može dovesti do iritacije želuca i creva.
Najbolji način za kiseljenje kupusa
Da bi kupus bio zdrav i bogat probioticima, potrebno je koristiti samo osnovne sastojke, a to su: kupus, so i voda. Dobar savjet je i da se ne koristi previše soli, već da se količina soli dobro izbalansira kako bi proces fermentacije bio što uspešniji. Kupus treba da bude potpuno prekriven solju i vodom, ali se ne smije preterivati sa dodacima koji mogu poremetiti prirodnu ravnotežu.
Zdravlje naših creva zavisi od toga kako pripremamo hranu, a kiseli kupus može biti pravi izvor probiotika ukoliko se priprema pravilno. Zato, sledeći put kada se odlučite za kiseljenje kupusa, imajte na umu ove savete i izbegavajte greške koje mogu učiniti da ovo zdravo jelo postane štetno za vaš organizam.
Kiseli kupus je jednostavan i ukusan način da podržimo zdravlje našeg probavnog sistema, ali samo ako se pravi na pravi način, bez previše začina i aditiva.

OTKRIJTE ČAROLIJU ZAPADNE SRBIJE Tara, Drina, Bajina Bašta i Ljubovija - letovanje koje se pamti do kraja života!

LIDS SVE JAČI: Novi član Premijer lige doveo Islanđanina iz Lila

Pretnja je izrečena: Uništićemo Hamas

Neodoljiva ponuda! Posetite Egipatske Maldive uz akontaciju od 99€ i čak do -12% popusta!
OGLASIO SE MUP O PUCNJAVI NA NOVOM BEOGRADU: Ovo su detalji
Sramno je šta sam doživela, njemu na čast! Prvo oglašavanje Jelene Ilić po napuštanju Elite 8: Oplela po Ivanu, pa progovorila o Milici i Rajačiću: Koje su to mizerije od ljudi, pričaću ako me budu VUKLI ZA JEZIK!

Pridruži se AdmiralBet floti i iskoristi bonus dobrodošlice kakav zaslužuješ!

Egipatski Maldivi – nikada povoljnije! Jutarnji polasci svake nedelje uz 299€ akontacije I čak do -10% popusta!

DANSKU I ŠVEDSKU SPOJIO IMPRESIVAN PROJEKAT Za izgradnju potrošeno četiri milijarde evra

Najveća tragedija Vimbldona: Ovo je veliki udarac za sve nas - Slomljeni smo
Hteli su socijalno da mi zovu jer ostavljam dete i idem u Pančevo: Milica Veličković otkrila da je Rajačić SVE SLAGAO, pa otkrila: Doživela sam stravično SAJBER NASILJE zbog toga što je pričao kad mi je baba UMRLA! (VIDEO)

Bez ovoga nikako ne idite na plažu: Nećete izgoreti, koža će vam biti zahvalna, a još ćete uštedeti!

Pogačar pobednik etape na Tur d'Fransu

INDEKSI U PLUSU Promet na Beogradskoj berzi 4,90 miliona dinara

Rastura bokovima i ogromnim grudima: Svojim telom poziva na seks, kada korača zemlja se trese (FOTO)

Poznati prvi favoriti među imenima za maskote Expo 2027 Beograd
