Kiseli kupus može da se spremi na različite načine. Zimnicu pravimo od davnina i svaka domaćica ima svoje cake. Bez njega ne može da se zamisli zima.
Smatra se da je kiseli kupus nastao u Kini pre više od 2.000 godina jer je tada fermentacija bila jedna od metoda kojom se hrana čuvala od propadanja.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti
Može ga se kupiti u svim trgovinama, ali ništa ne može nadmašiti kupus koji ste kiselili sami.
Kako se kiseli kupus kod kuće?
Pre kiseljenja kupusa potrebno je uzgojiti ili kupiti kvalitetne glavice kupusa. Pazite da su plosnate (ako ga kiselite za sarmu), čvrste, zdrave i teške oko 1,5 kilograma.
Šta vam sve treba:
Postupak:
Prvo očistite glavice kupusa od vanjskih listova i operite ih. Zatim odvojite glavice koje ćete ostaviti za sarmu (obično se ostavlja 3-6). Izdubite ih u sredini kako biste skinuli koren i tu udubinu napunite solju. Prvi red koji ide u posudu je naribani kupus.
Nakon što ste ga naribali i stavili na dno, posolite ga i popaprite po želji. Na vrh dodajte nekoliko komada dunje kako bi kupus bio žut i dva lovorova lista. Na njega slažete glavice (najčešće stanu tri) i ponavljate postupak dok ne potrošite sav kupus. Svaki sloj kupusa snažno pritisnite nečim teškim, najbolje drvenim predmetom.
Preko kupusa nalijte hladnu vodu tako da ga prekrije oko dva prsta. Na vrh stavite platnenu krpu i zataknite je uz rubove, na nju stavite drvene letvice i na njih teški kamen da se glavice i naribani kupus ne bi dizali. Posudu poklopite, a ako vam kamen viri van, posudu prekrijte starom krpom ili stolnjakom.
Nakon tri sedmice do mesec dana, proverite je li kupus kiseo – mora imati normalan miris, a rasol mora biti bistar.
Maknite kamen, letvicu i krpu i operite ih i po potrebi dodajte vodu da prekrijete kupus. Sve ponovno vratite i složite u posudu i pokrijte poklopcem. Kupus se najbolje kiseli na 12 do 18 °C, a posudu držite na prozračnom mestu gde nema prašine.

Najveći poraz Donalda Trampa

Sada je stvarno kraj – Modrić odigrao poslednji meč za Real

Obrt

Koga su ovo likvidirali ruski padobranci? Vojska zanemela nakon napada - odmah su shvatili ko zapravo ratuje za Kijev

Bez ovoga nikako ne idite na plažu: Nećete izgoreti, koža će vam biti zahvalna, a još ćete uštedeti!

Rat – dan 1.232: Tramp zapretio – bombardovaću Moskvu; Oglasio se Kremlj; Najmasovniji napad FOTO/VIDEO

Egipatski Maldivi – nikada povoljnije! Jutarnji polasci svake nedelje uz 299€ akontacije I čak do -10% popusta!

Nove promene u Ligi šampiona: UEFA odlučila - ukida se žreb

MMA borac slomio vilicu: "Ovo je je**no užasno" VIDEO

Poznati prvi favoriti među imenima za maskote Expo 2027 Beograd

OTKRIJTE ČAROLIJU ZAPADNE SRBIJE Tara, Drina, Bajina Bašta i Ljubovija - letovanje koje se pamti do kraja života!

Pridruži se AdmiralBet floti i iskoristi bonus dobrodošlice kakav zaslužuješ!

Đoković se javio: "Nisam još završio"

Neodoljiva ponuda! Posetite Egipatske Maldive uz akontaciju od 99€ i čak do -12% popusta!
Kristijan Golubović pronašao mrtvu bebu: Mislio da je lutka, pa je poneo kući

Casa Maiac – Upoznajte Kosmaj inspirisan Toskanom
