Najlakši način za uštedu novca: Pravilo 50-30-20 pomaže da ne rasipate pare na gluposti i odvojite nešto strane

Vesti 14.10.2024 16:00 0

Raspodela novca prema ovom metodu je najbolji način za upravljanje mesečnim budžetom.

žena

Shutterstock

Svako ima drugačiju finansijsku situaciju. Ako vam je cilj da nešto novca uštedite svakog meseca, a to vam ne polazi za rukom, pravilo 50/30/20 omogućava da to uradite. Ova metoda stvara postepeno naviku štednje dela plate, što može biti posebno korisno kako se približavaju praznici.

Nećete trošiti na gluposti

Stručnjaci za štednju iz firme „Savoo“ preporučuju pravilo 50/30/20 kao način da se kontroliše potrošnja novca na nebitne stvari. Pravilo se temelji na raspodeli prihoda u tri glavne kategorije: potrebe, želje i štednja. Prema tom modelu, 50% mesečne plate ide na osnovne troškove, 30% na lične želje, a preostalih 20% namenjeno je štednji ili otplati dugova.

Potrebe – 50% plate

Pod ovom kategorijom podrazumevaju se ključni troškovi, poput stanarine, računa, hrane i prevoza.

Želje – 30% plate

Želje uključuju sve što nije nužno, poput kupovine, izlazaka, putovanja, članarina u teretanama ili pretplata.

Štednja ili otplata duga – 20% plate

Poslednji deo prihoda od 20% preporučuje se za štednju ili otplatu dugova. Možete taj novac uložiti i u penzioni fond ili druge investicije.

žena

Shutterstock

 

Prilagodite procente vašim potrebama

Ovakav način raspodele finansija može biti delotvoran za upravljanje novcem. Ed Fleming, direktor firme „Savoo“, kaže: „Kada plata legne na račun, lako je upasti u zamku impulsivne potrošnje. Ali, ako novac odmah rasporedite u različite kategorije ili sačekate da se odbiju bitni troškovi, mnogo je lakše jasno videti koliko vam ostaje za druge stvari.“

Ovaj pristup olakšava praćenje preostalog budžeta za ostatak meseca, omogućavajući vam da bolje planirate užitke, poput večera u restoranu, putovanja ili hobija. Naravno, finansijska situacija je individualna, pa ova pravila možda neće odgovarati svima. Za neke, 50% plate možda neće biti dovoljno za pokrivanje osnovnih troškova, dok drugi možda i ne troše toliko na lične želje. U tom slučaju, možete prilagoditi procente, recimo, 60/20/20 ili 70/20/10, kako bi bolje odgovarali vašim potrebama.

.

Video:

 

 

.

 

Komentari (0)
Loading