Šta znači kada kuvana jaja pozelene? Evo da li treba paničiti i da li se u tom slučaju smeju jesti

Izvor: Tatjana Badarević Vesti 21.09.2024 16:23 0

Iako zeleni prsten oko žumanca nije razlog za paniku, postoji tehnika kuvanja jaja koja će vam pomoći da tu pojavu izbegnete. Za početak, važno je da jaja stavite u hladnu vodu

žena

Shutterstock

 

Ponekad se tokom kuvanja jaja dogodi da se žumanac oboji u zeleno umesto da ostane žuto. Zašto se to događa i jesu li takva jaja sigurna za jelo?

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete

img

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

img

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

Dakle, kada ugledate zeleni "prsten" oko žumanca, to je rezultat interakcije vodonika iz belanca sa sumporom iz žumanca. Obično se to dogodi kada jaje bude kuvano malo predugo. Čak i voda u kojoj se kuvaju može imati uticaja na to, posebno ako sadrži više gvožđa.

Ali ne brinite, zeleni prsten nije razlog za paniku. Iako može delovati čudno, potpuno je siguran za konzumranje.

Ako ipak želite da izbegnete ovu pojavu, evo nekoliko saveta koji će vam u tome pomoći.

Stavite jaja u lonac, pa dodajte hladnu vodu, toliko da pokrije jaja i bude oko 2-2,5 cm iznad njih. 

Pokrijte posudu i pustite da proključa, pa isključite rernu, ali ostavite da odstoji na njoj – 15 minuta ako su jaja velika, 12 ako su srednja i 18 ako su manja. Prolijte vruću vodu i prelijte jaja hladnom vodom.

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)