Jednu grešku stalno pravimo kod čuvanja jaja u frižideru: Maknite ih sa ovog mesta, jer se tu brzo kvare

Nedeljko Tišanović Vesti 19.09.2024 09:59 0

Korisno je znati...

Shutterstock/ARIMAG

Shutterstock/ARIMAG

Čuvanje jaja na pravilan način može značajno uticati na njihovu svežinu i dugovečnost, a stručnjakinja ukazuje na jednu čestu grešku prilikom čuvanja u frižideru.

Razumevanje kako se temperature u frižideru razlikuju može vam pomoći da izbegnete ovu čestu grešku u skladištenju i duže održite jaja svežim.

Prema rečima stručnjaka, određeni delovi frižidera su topliji od drugih, što može uticati na to koliko brzo kvarljive namirnice, poput jaja, propadaju.

Melissa Kilcoyne, menadžerka za poslovni razvoj iz Virtual College-a, koji nudi obuke o skladištenju hrane i higijeni hrane, objasnila je koji deo frižidera nije pogodan i zašto.

Jedna od najčešćih grešaka koje ljudi prave je stavljanje jaja u vrata frižidera, što se može činiti praktičnim, ali može dovesti do bržeg kvarenja.

Koristite gornju policu za skladištenje hrane koja je spremna za jelo, kao što su kuvano meso, filovi za sendviče i ostaci, jer se neće proliti i kontaminirati druge namirnice. Ostaci obično traju do četiri dana na gornjoj polici.

Postavite mlečne proizvode, jaja i pakovanu hranu koja ne zahteva kuvanje na srednjim policama, jer je temperatura ovde malo hladnija.

Pošto se vrata frižidera često otvaraju i zatvaraju, to je najtopliji deo frižidera, što ga čini manje pogodnim za kvarljive namirnice.

Umesto toga, ovaj prostor rezervišite za stavke sa prirodnim konzervansima, poput sosova i pića, koji mogu bolje podneti promene temperature.

—  Donja polica je najhladniji deo frižidera i tu treba čuvati sirovo meso i ribu u zatvorenim posudama kako bi se minimalizovala mogućnost kontaminacije.

Koristite fioke za voće i povrće. Samo se pobrinite da ih čuvate odvojeno, jer neka voća, poput breskvi, šljiva i krušaka, mogu proizvoditi gas koji ubrzava truljenje povrća.

Ona je takođe podsetila na važnost redovnog provere na prisustvo buđi i bakterija, što može dovesti do ozbiljnih bolesti ako se slučajno proguta.

Većina začina koji nisu otvoreni može se čuvati na sobnoj temperaturi u ormanu, ali kada se otvore, uvek ih treba čuvati u frižideru —  rekla je Melissa.

Police u vratima su idealne za ovakve proizvode, ali u suprotnom, otvorene začine treba čuvati na gornjoj polici frižidera.

 

Bonus video: 

 

@najzena.rs Svakog dana doručkovala je 3 jaja Ovo su rezultati 🍳 #najzena #zena #fypシ #fyp #fypシ゚viral ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)
Loading