Produžićete im rok trajanja za šest nedelja: Genijalna metoda skladištenja pomoću koje će jaja ostati sveža

Tatjana Badarević Vesti 08.08.2024 15:42 0

Pogrešno skladištenje može uzrokovati kvarenje jaja prie isteka roka, a stručnjakinja je otkrila gde ih je najbolje držati.

jaja

Shutterstock

 

Jaja obično imaju dug rok trajanja, no pogrešno skladištenje može uzrokovati kvarenje pre isteka roka. Ako su jaja pravilno pothranjena, mogu ostati sveža čak šest nedelja duže. Neki ih čuvaju u frižideru, dok neki na radnoj površini, no može se reći da su oba načina skladištenja ispravna.

Gde držati jaja?

Poslastičarka Rebeka Meklaud otkrila je da je ključ održavanja svežine jaja konstantna temperatura.

"Ako su jaja bila u frižideru u prodavnici, držite ih u frižideru i kod kuće. Ako su bila na polici u prodavnici, ostavite ih na polici kod kuće (osim ako vam je kuhinja posebno topla) i brže ih iskoristite", objasnila je. Ipak, smatra da je sigurniji način čuvanja jaja u frižideru.

jaja

Shutterstock

 

 

Potrebno ih je držati na istoj temperaturi jer bilo kakva temperaturna promena može uzrokovati kondenzaciju na ljusci, što rezultira lakšim nastankom bakterija. Bilo kakva vlaga omogućuje bakterijama da prodru u ljusku i razmnože se unutar jajeta.

“Zimi držim jaja na pultu. Međutim, svoja jaja tokom leta čuvam u frižideru kako bih održala njihovu svežinu", rekla je poslastičarka.

Isto tako, treba obratiti pažnju na mesto u frižideru gde će se jaja skladištiti. Najbolje ih je čuvati na polici u sredini frižidera, dok je potrebno izbegavati policu koja se nalazi unutar vrata frižidera. Naime, na tom mestu dolazi do kondenzacije zbog čestog otvaranja i zatvaranja vrata.

Takođe je važno čuvati jaja u kartonu koji je namenjen zaštiti od bakterija, a kutija za jaja u frižideru nije najbolja opcija.

jaja

Shutterstock

 

 

"Kartoni za jaja takođe su dizajnirani da minimalizuju gubitak vode iz jaja i spreče unakrsnu kontaminaciju neželjenih ukusa iz druge hrane koja vreba u vašem frižideru", otkrila je Rebeka.

Kako proveriti svežinu jaja?

U slučaju da ste zabrinuti za stanje jaja, postoji jednostavna metoda kojom možete proveriti njihovu svežinu. Jaje stavite u čašu dopola napunjenom vodom te ako pluta, tada je jaje pokvareno, dok potonuće jajeta označava njegovo dobro stanje.

Naravno, važno je paziti tokom rukovanja jajetom. U slučaju da je ljuska na nekim delovima napuknuta, tada je jaje potrebno baciti. Pokvareno jaje može uzrokovati pojavu salmonele i simptoma trovanja hranom, kao što su mučnina, povraćanje te bolovi u mišićima.

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading