Niste ni svesni koliko bakterija sadrži sunđer za pranje sudova: Ovim trikom uklonićete 99 posto štetnih mikroorganizama koji štete zdravlju ukućana

Tatjana Badarević Vesti 30.06.2024 18:00 0

Istraživanje objavljeno u časopisu Scientific Reports iz 2017. godine pokazalo je da sunđerom za pranje sudova širimo milijune bakterija po domu.

Sunđer za sudove

Shutterstock

 

Mnogi koriste sunđere za pranje suđa za čišćenje tanjira, lonaca, pribora za jelo, ali i različitih površina u domu – od ploča na šporetu, preko polica u frižideru do kuhinjskih ormarića ili sličnih mesta.

Istraživanje objavljeno u časopisu Scientific Reports iz 2017. godine pokazalo je da sunđerom za pranje suđa širimo milione bakterija po domu.

Čak i kada mislite da je sunđer čist, u njemu se nalaze mnogobrojni mikroorganizmi kojima možemo ugroziti vlastito zdravlje i zdravlje ukućana.

sunđer

Shutterstock

 

 

Studija objavljena u magazinu Journal of Environmental Health otkrila je da većinu – čak 99 posto bakterija možemo ukloniti iz sunđera ako je stavimo u mikrotalasnu na 90 sekundi punom snagom.

Šta treba uraditi?

U mikrotalasnu smete da stavite samo sunđere koje ne sadrže metale.

Sunđer obavezno mora biti mokar. Dobro ga namočite pre stavljanja u mikrotalasnu.

Ako stavite mokar sunđer na 90 sekundi punom snagom uklonićete 99 posto bakterija, uključujući i E.coli, pokazalo je istraživanje objavljeno u Journal of Environmental Health.

Pažljivo izvadite sunđer iz mikrotalasne i pustite da se ohladi pre korištenja jer će biti vrlo vruć te može izazvati opekotine.

Bonus video

 

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading