Malo ko zna da zaprška zapravo treba da se kuva najmanje 20 minuta i koja je prava razmera brašna i masnoće. Iako se danas zaprške sve manje upotrebljavaju ili se svode na najmanju moguću meru, mnoga jela su i dalje nezamisliva bez njih, jer doprinose da budu gušća, a sastojci u njima bolje povezani.
Zaprška se pravi od iste količine mekog ili polumekog brašna i masnoće. Za bele čorbe ili umake koji zahtevaju svetlu zapršku, uzima se puter, margarin ili biljna mast, dok se za običnija jela sa rumenom zaprškom može uzeti ulje ili svinjska mast. Zaprška se u jelo obično stavlja kao poslednji dodatak, a nakon nje se, eventualno, dodaju samo lakši začini.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike
Kako se sprema zaprška?
Zagrejte u šerpi na šporetu određenu količinu masnoće i dodajte odmerenu količinu brašna. Kada brašno počne da se prži, zaprška se peni. Za belu zapršku, brašno ne treba dugo pržiti, kako bi ostala bela. Za obična jela, brašno se prži dok ne porumeni, a onda zapršku treba pažljivo razrediti pripremljenom hladnom tečnošću – da se ne bi napravile grudvice, tečnost treba dolivati po malo, uz neprestano mešanje, sve dok se ne dobije glatka kaša koja se dalje razređuje do željene gustine. Može se upotrebiti i vrela tečnost, ali se u tom slučaju mora još brže mešati.
Zapršku treba kuvati najmanje 20 minuta, a za krem čorbe i umake čak i do pola sata, kako se ne bi osećao miris i ukus sirovog brašna.
Količina zaprške zavisi od vrste jela.
Obično se koristi 1-2 supene kašike ulja, 1 supena kašika brašna, 2 kašičice mlevene paprike (slatke ili ljute, po ukusu). Međutim, da biste bili sigurni da ste pripremili pravu količinu zaprške, važno je uzeti u obzir i vrstu jela koje pripremate, jer neka „traže“ više, a neka manje masnoće i brašna. Tako je za čorbe potrebno napraviti zapršku od 40 grama masnoće i 40 grama brašna, za vrlo retke čorbe 10 grama manja, za običan sos 30 grama masnoće i isto toliko brašna.

"SRBIJA UŽIVA UGLED KOD NOVE SAD ADMINISTRACIJE" Ministar Mali: Odlaganje sankcija NIS-u dobra vest

ISPROBAJ NAJBOLJI LIVE Igraj pametno i svakog dana pokupi bonus za klađenje uživo!

Na ponos Srbiji: EXPO 2027 Beograd podržao Beogradski maraton u trci za čovečanstvo

Rezervišite na vreme svoj odmor na Egipatskim Maldivima! Uz Uskršnju akciju -10% popusta! Viša klasa putovanja

Najpopularnija banja u Srbiji krcata za Uskrs

SVEČANOM CEREMONIJOM OTVOREN EKSPO 2025 ,,Svetska izložba je mesto susreta, napretka i inovacije“

HAOS NA SVADBI U KRAGUJEVCU: Policija upala u svadbenu kolonu i privela svata
PRED OFK BEOGRAD Milojević: Kompaktna su ekipa, mogu da prete sa svih pozicija

Neviđeno! Navijači Barselone pozivaju na smrt fudbalera Reala! Sramno skandiranje uoči finala Kupa! (VIDEO)

CENTAR ZA DRUŠTVENU STABILNOST: Tužbe i pretnje od tajkunskih medija i njihovih poltrona nas neće zaustaviti, delujemo još jače i snažnije

U SUSRET EKSPU Pre Beograda na svetskoj izložbi predsatvalja se Osaka, paviljoni za prve goste se otvaraju u nedelju

SASTANAK SA MMF-OM U VAŠINGTONU Mali: "Uprkos izazovima, nastavljamo sa reformama"
Drama Emine Jahović u Turskoj! Pevačica preplašena zbog zemljotresa: Prognoze su loše, a spas traži u molitvi

SRPSKI PAVILJON ZABLISTAO U OSAKI! Maskote Ekspa 2027. predstavljene u Japanu, imena biraju naši građani (FOTO)

PORUKA KOJA OBILAZI TENISKI SVET: Ono što je Arnaldi napisao posle pobede nikoga ne ostavlja ravnodušnim (FOTO)
