Malo ko zna da zaprška zapravo treba da se kuva najmanje 20 minuta i koja je prava razmera brašna i masnoće. Iako se danas zaprške sve manje upotrebljavaju ili se svode na najmanju moguću meru, mnoga jela su i dalje nezamisliva bez njih, jer doprinose da budu gušća, a sastojci u njima bolje povezani.
Zaprška se pravi od iste količine mekog ili polumekog brašna i masnoće. Za bele čorbe ili umake koji zahtevaju svetlu zapršku, uzima se puter, margarin ili biljna mast, dok se za običnija jela sa rumenom zaprškom može uzeti ulje ili svinjska mast. Zaprška se u jelo obično stavlja kao poslednji dodatak, a nakon nje se, eventualno, dodaju samo lakši začini.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni
Kako se sprema zaprška?
Zagrejte u šerpi na šporetu određenu količinu masnoće i dodajte odmerenu količinu brašna. Kada brašno počne da se prži, zaprška se peni. Za belu zapršku, brašno ne treba dugo pržiti, kako bi ostala bela. Za obična jela, brašno se prži dok ne porumeni, a onda zapršku treba pažljivo razrediti pripremljenom hladnom tečnošću – da se ne bi napravile grudvice, tečnost treba dolivati po malo, uz neprestano mešanje, sve dok se ne dobije glatka kaša koja se dalje razređuje do željene gustine. Može se upotrebiti i vrela tečnost, ali se u tom slučaju mora još brže mešati.
Zapršku treba kuvati najmanje 20 minuta, a za krem čorbe i umake čak i do pola sata, kako se ne bi osećao miris i ukus sirovog brašna.
Količina zaprške zavisi od vrste jela.
Obično se koristi 1-2 supene kašike ulja, 1 supena kašika brašna, 2 kašičice mlevene paprike (slatke ili ljute, po ukusu). Međutim, da biste bili sigurni da ste pripremili pravu količinu zaprške, važno je uzeti u obzir i vrstu jela koje pripremate, jer neka „traže“ više, a neka manje masnoće i brašna. Tako je za čorbe potrebno napraviti zapršku od 40 grama masnoće i 40 grama brašna, za vrlo retke čorbe 10 grama manja, za običan sos 30 grama masnoće i isto toliko brašna.

Cene nafte beleže rast – I dalje su ka nedeljnom padu

Zna li Zelenski i zašto ćuti? Sa fronta stigle monstruozne vesti, Kijev ovo neće objaviti

Na oko 150 kilometara od Beograda nalazi se neobičan vodopad – Iako je siromašan vodom, tokom godine ne presušuje VIDEO

Мерц „исписао“ нову историју Немачке заборављајући СССР
Voza ga kao na ringišpilu: Mina se opet poigrala s Terzinim mozgom, on zbog jedne lepe reči poleteo! (VIDEO)

Kijev na aparatima: Poljska donosi odluku koja menja sve - šta će sad Zelenski i njegove pristalice?
Samo što ne krenu saučešće da joj izjavljuju: Sara završila u suzama jer i dalje voli Ivana, Đukić joj zapalio sveću! (VIDEO)
Slala mu je polni organ i sahranila ga je: Zorica ubacila u petu brzinu i brutalnom vređalicom urnisala Kačavendu, ovacije u Beloj kući! (VIDEO)

Na oko 150 kilometara od Beograda nalazi se neobičan vodopad – Iako je siromašan vodom cele godine ne presušuje VIDEO

SA DNA MORA IZVUČENO BLAGO U VREDNOSTI OD MILION DOLARA: Da li to deo flotile koja je nosila "kraljičin nakit" vredan 400 miliona

Kvalitet koji se nasleđuje - Mladost NATUR PRO 12 crep uz 50 godina garancije!
Želi što pre u vezu da neko drugi ne bi oteo Minu: Dača napravio pometnu u odnosu Mine i Terze, ovo mu se nije svidelo da čuje (VIDEO)

UVEK U NAPADU Registruj se na AdmiralBet

Poznati prvi favoriti među imenima za maskote Expo 2027 Beograd

Diskretna elegancija u srcu Beograda FOTO
