Primenite Valsalvin manevar: Kad srce preskače, šta možete sami da preduzmete?

Slobodanka Ćorić Vesti 10.09.2024 07:59 0

Mnoge osobe sa nepravilnim srčanim ritmom imaju nedostatak magnezijuma

srce

Shutterstock

Preskakanje srca, stručno nazivano palpitacije, je pojava ubrzanog lupanja srca. Može biti uzrokovano umorom, stresom, prekomernim konzumiranjem alkohola, prejedanjem, lekovima ili nekim medicinskim stanjima. Kod žena se mogu javiti i tokom trudnoće ili menopauze. Srećom, postoje različiti načini da se palpitacije zaustave skoro odmah čim počnu, ili još bolje, možete ih sprečiti vežbanjem tehnika koje smanjuju stres, kao i promenom životnih navika.

Koliko je ozbiljno? Iako preskakanje srca može biti zabrinjavajuće i simptom ozbiljnijih bolesti, poput nepravilnog rada srca (aritmija) ili pojačane aktivnosti štitne žlezde, što zahteva hitno lečenje, često je bezopasno.

Preskakanje srca možete primetiti ako imate jedan od sledećih simptoma:

  • Osećaj lepršavosti u grudima
  • Prebrzi otkucaji srca
  • Osećaj preskakanja otkucaja
  • Teže pumpanje srca nego inače

Ponekad možete osetiti lupanje srca u grlu ili vratu, kao i u grudima. Preskakanje srca koje je retko i traje samo nekoliko sekundi obično ne zahteva posebnu procenu. Ukoliko imate istoriju srčanih bolesti i često imate palpitacije koje se pogoršavaju, obavezno razgovarajte sa svojim lekarom.

Šta činiti? Za trenutnu pomoć prilikom preskakanja srca, popijte nekoliko gutljaja hladne vode. Niko tačno ne zna zašto ovo pomaže, a jedna od teorija kaže da progutana voda pritisne srce, a to "gurkanje" može uravnotežiti ritam. Možete takođe poprskati lice ledenom vodom; ovaj šok može imati isti efekat.

Ako se lepršanje u grudima nastavi, primenite Valsalvin manevar. Stisnite nos, zatvorite usta i pokušajte da izdišete vazduh. Pošto ne možete - usta i nos su zatvoreni - napregnućete se kao da praznite creva. Kratak skok krvnog pritiska, koji se javlja kao rezultat, trebalo bi da pomogne da se ponovo postavi normalan ritam vašeg srca.

Kada je reč o ishrani, budite umereni. Jedite dovoljno ribe bogate omega-3 masnim kiselinama (losos, skuša, sardine) koje su dobre za srce. Izbegavajte prejedanje kako velika količina krvi ne bi bila preusmerena iz srca u sistem za varenje. Smanjite unos alkohola i kafe, kao i pušenje. Čak i čokolada može biti uzrok palpitacija.

Mnoge osobe sa nepravilnim srčanim ritmom imaju nedostatak magnezijuma. Pokušajte da jedete više namirnica bogatih ovim mineralom, kao što su integralne žitarice, pasulj i druge mahunarke, zeleno lisnato povrće i morski plodovi.

Umanjite stres

Ako vam srce preskoči, prilično je verovatno da je stres uzrok. Činite sve što je u vašoj moći da ga svedete na najmanju moguću meru. Pokušajte da se izolujete 30 minuta svakog dana kako biste se opustili i smirili svoj um. Čitajte, slušajte muziku, bavite se nekim hobijem… Uostalom, vi najbolje znate šta vas opušta.

Probajte takođe aromaterapiju. Poprskajte nekoliko kapi ulja od lavande na papirnu maramicu i udišite taj prijatan miris. Možete pokušati i da utrljate dve kapi ulja gorke narandže na grudi ili ga u maloj količini dodate u kupku.

Spavajte najmanje sedam sati svake noći, po potrebi i duže. Obavezno upražnjavajte najmanje 30 minuta aerobnih vežbi tri ili četiri puta nedeljno - šetanje, trčanje ili tenis su odlične opcije.

Kada postaje alarmantno? Potražite hitnu medicinsku pomoć ako je preskakanje srca praćeno:

  • Nelagodom ili bolom u grudima
  • Nesvesticom
  • Teškom kratkoćom daha
  • Teškom vrtoglavicom
Komentari (0)
Loading