Sagoravaju masti kao lude, ubrzavaju mršavljenje: Koje 2 namirnice obavezno treba jesti za doručak?

Nedeljko Tišanović Vesti 04.09.2024 14:16 0

Uživaćete u benefitima koje ćete dobiti od njih...

dijeta

Shutterstock

Sigurno ste čuli poznatu izreku: "doručkuj kao kralj, ručaj kao princ, a večeraj kao siromah." Poruka je jasna - doručak je ključan za održavanje zdravlja, energičnost i vitalnost. Da li znate koji je najvažniji nutrijent za jutro, prema stručnjacima, koji vam pomaže da postignete sve ove ciljeve? To je protein! On pomaže u izgradnji mišića, jača imunološki sistem i daje dugotrajan osećaj sitosti, što je posebno korisno ako pazite na svoju liniju i pokušavate da smršate.

Prema rečima dr. Meri Sabat, najefikasniji proteini za mršavljenje su oni "čisti", odnosno nemasni. Ona ističe da ti proteini značajno olakšavaju proces gubitka težine. Među najboljim izvorima tih proteina su jaja i grčki jogurt.

Jaja

Jaja su gotovo neizostavna u svakoj dijeti. Zašto? Zato što su izuzetno hranljiva, bogata proteinima koji pomažu u razvoju mišića, i sadrže esencijalne aminokiseline. Dodatni bonus je što brzo pružaju osećaj sitosti.

Dr. Meri Sabat objašnjava zašto je važno da jedete jaja baš ujutru, za doručak. Osim što su izuzetno nutritivna i obezbeđuju energiju potrebnu za uspešno suočavanje s danom, visok sadržaj proteina u jajima pomaže u boljoj kontroli apetita, čime se smanjuje rizik od prejedanja i gojenja.

Jaja sadrže sve esencijalne aminokiseline koje su telu potrebne za različite funkcije, uključujući održavanje mišićne mase i regeneraciju tkiva. Proteini i masti u jajima mogu da pomognu u regulisanju hormona gladi, što olakšava kontrolu porcija i unosa kalorija. U odnosu na njihovu kalorijsku vrednost, jaja obezbeđuju telu značajnu količinu hranljivih materija.

Grčki jogurt

Grčki jogurt je poznat kao jedna od najzdravijih namirnica i često je na preporukama nutricionista. Bogat je proteinima, što ne samo da pomaže u izgradnji i razvoju mišića, već pruža i dugotrajan osećaj sitosti. Zbog toga, grčki jogurt pomaže da se spreči grickanje između obroka i smanjuje prejedanje.

Proteini u grčkom jogurtu pomažu da se kontroliše apetit i produžavaju osećaj sitosti, smanjujući potrebu za preteranim grickanjem. Proteini zahtevaju više energije za varenje i apsorpciju, što donekle ubrzava metabolizam.  Adekvatan unos proteina je važan za održavanje mišićne mase, što je ključno prilikom mršavljenja, jer tako ćete biti sigurni da topite masti, a ne mišiće — objašnjava Sabat.

Dr. Sabat zaključuje da ako ujutru jedete namirnice bogate hranljivim materijama, poput jaja i grčkog jogurta, ne samo da ćete svom telu pružiti esencijalne aminokiseline, već ćete tokom dana bolje kontrolisati osećaj gladi. Takođe, ove namirnice mogu pomoći da vaš metabolizam brže sagoreva masnoće, što doprinosi mršavljenju.

 

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading