Psiholozi upozoravaju: Jedan napitak nikako ne treba piti pre odlaska u šoping, razlog je neverovatan!

Vesti 29.08.2024 21:19 0

Nedavno su psiholozi objavili da postoji napitak koji nije dobro piti pre odlaska u kupovinu i naveli razloge za to.

žena

Shutterstock

Britansko društvo psihologa (BPS) nedavno je na TikToku objavilo video koji razotkriva zašto je korisno izbegavati kafu pre odlaska u kupovinu. Razlog je prilično zanimljiv.

Kafa podstiče trošenje para

Pijenje kafe pre kupovine može značajno povećati vašu sklonost impulsivnom trošenju para. Video se temelji na istraživanju iz 2022. godine, objavljenom u časopisu „Journal of Marketing“, koje je ispitalo kako kofein utiče na kupovne navike ljudi.

Prema ovom istraživanju, osobe koje su popile samo jedan espreso pre odlaska u šoping potrošile su čak 50% više novca od onih koji su pili kafu bez kofeina. Kofein povećava uzbuđenje ljudi, što dovodi do impulsivnih odluka.

U šopingu pijte kafu bez kofeina

Studija je imala nekoliko eksperimenata, uključujući deljenje besplatnog espresa u velikom lancu prodavnica u Francuskoj –  s kofeinom i bez kofeina. Istraživači su pratili njihova osećanja i kupovne navike. Slični eksperimenti sprovedeni su i u Španiji i uključivali su razne kategorije proizvoda.

Rezultati su pokazali da su ljudi koji su pili kafu s kofeinom trošili znatno više novca i skloniji su kupovini „hedonističkih“ proizvoda, poput hrane i proizvoda za opuštanje, naspram korisnijih stvari. Psiholozi objašnjavaju da ubrzan puls uzrokovan kofeinom može biti pogrešno shvaćen kao uzbuđenje, što vodi impulsivnijem ponašanju.

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading