Tetovaža joj je spasila život: Žena nije mogla da dođe sebi kada je čula jezivu dijagnozu, ali onda se desio neočekivan preokret

Vesti 22.08.2024 14:23 0

Imala je veliku belu tačku na jeziku i osećala je peckanje kada bi nešto pojela ili popila

žena

Printscreen/TikTok/jennlynnalex

Ženi koja je izgubila jezik od raka, rekonstruisan je jezik sa tkivom leve ruke - i ima tetovažu na njemu.

Dženifer Aleksander (52) imala je 37 godina kada joj je prvi put dijagnostikovan rak jezika u prvom stadijumu. Više od decenije pre toga, imala je rekurentnu leukoplakiju – bolnu belu tačku na jeziku uzrokovanu HPV-om. Ali u avgustu 2009. razvila je tumor veličine borovnice i otišla je kod zubara na biopsiju, navodi Njujork post.

Nakon operacije uklanjanja tumora 21. avgusta 2009., rak se vratio dva puta - u oktobru 2017. i oktobru 2019. U martu 2020. odlučila je da se podvrgne operaciji rekonstrukcije jezika kako bi sprečila da tumor ponovo raste - to je uključivalo uklanjanje dela tkivo sa njene leve ruke i prišivanje ostatka jezika. Sada je njen ,,jezik" komad mesa sa tetovažom plave zvezde koju je imala na levoj podlaktici. 

Dženifer je izgubila 60 odsto čula ukusa i morala je ponovo da uči kako da govori, peva i jede. 

„Znam da ne izgledam kao osoba sa tetovažom na ustima – ali volim da je koristim da edukujem ljude o raku jezika“, rekla je Dženifer, računovođa iz Atlante.

 

 

„Posle moje četvrte operacije u martu 2020. nisam mogla ni da izgovorim svoje ime sve do 2022. godine. Morala sam da posetim logopeda da ponovo naučim da jedem i govorim. Izgubila sam 60 odsto ukusa“, ​​objasnila je ona. 

„Ponekad, sa određenim namirnicama kao što je sladoled, moram da čekam dok mi mozak sam pošalje signal da je hladno, kako bih to mogla pravilno da registrujem“, rekla je Dženifer. 

Počela je da pati od leukoplakije u svojim ranim dvadesetim godinama. Leukoplakija je zdravstveno stanje usne duplje koje karakterišu zadebljane, bele i crvene čireve u ustima, tačnije na unutrašnjoj strani obraza, na desnima, donjim delovima usta. Ponekad se pojavljuju i izrasline na jeziku. Lekari ne znaju šta uzrokuje leukoplakiju, ali se smatra da su glavni krivci duvan, alkohol i stalno izlaganje UV zračenju, kao i Candida albicans ili humani papiloma virus (HPV).

Imala je veliku belu tačku na jeziku i osećala je peckanje kada bi nešto pojela ili popila. Iako je znala da mora da se pobrine za to, Dženifer kaže da je poricala problem sve dok se ta tačka nije pretvorila u tumor 2009. 

Ignorirala je situaciju nedeljama - sve dok njena tetka En, tada 60-godišnjakinja, nije insistirala da odvede Dženifer kod zubara. „Čim me je pregledao, iako nije želeo da brinem, rekao je da misli da je rak“, rekla je ona. 

 

 

,,Pozvao je specijaliste ORL, rekao je da ću biti dobro, ali da misli da je to definitivno rak", dodala je Dženifer je imala biopsiju koja je potvrdila da ima rak jezika u prvom stadijumu - uzrokovanu HPV-om, što su potvrdili i njeni lekari. . 

Zbog rane intervencije lekara, jedini tretman koji joj je bio potreban bila je operacija da se ukloni što veći deo tumora – nikada joj nije bila potrebna hemoterapija ili radioterapija. 

Lekari su 21. avgusta 2009. uspeli da uklone deo tumora, ali se bolest dva puta vraćala 2017. i 2019. godine. U martu 2020. odlučila je da se podvrgne operaciji rekonstrukcije jezika kako bi sprečila da tumor ponovo izraste – to je uključivalo uklanjanje dela tkiva sa leve ruke i šivenje na ostatak njenog jezika.

,,Jednostavno nisu mogli u potpunosti da uklone tumor - bila je to jedna loša ćelija koja se stalno množila", rekla je Dženifer. 

operacija

Shutterstock

 

„Tokom treće operacije bio sam ljut, nisam želeo da budem zaštitno lice plakata za rak. Odlučio sam se za jedino konkretnije rešenje – da konačno odem na operaciju uklanjanja polovine jezika i rekonstrukcije. Rečeno mi je da ću posle toga mnogo smršati jer neću moći da jedem. Nisam se toga uplašila – mislila sam, još treba da smršam“, rekla je Dženifer. 

Pre operacije u martu 2020. Dženifer se ugojila za 4,5 kilograma, ali kaže da je posle operacije izgubila oko 32 kilograma - jer je mogla da konzumira samo proteinske šejkove. 

Rečeno joj je da će joj, pošto je dešnjak, hirurzi ukloniti komad mesa sa leve ruke kako bi mogli da joj rekonstruišu jezik. Iako je pred njom bila jeziva i komplikovana operacija, nije se osećala nesigurno zbog toga i bila je uzbuđena jer je želela da „povrati život“. 

„Nije mogla da govori ni da jede tri meseca. Otišao sam kod logopeda da ponovo naučim da govorim. Morao sam da radim vežbe sa jezikom, isplazim ga i vežbam sa njim u ustima. Radio sam sa nutricionistom da optimizujem svoju ishranu - nisam želeo da me se hrani preko sonde, pa sam živeo na proteinskim šejkovima. Kroz vežbu, morala sam da ponovo treniram vilicu da žvaće“, rekla je Dženifer. 

 

 

„Sada mogu da žvaćem manju hranu poput šargarepe i maslina“, rekla je Dženifer.

Dženifer kaže da je najbolja terapija za njen govor bila pevanje njene omiljene pesme Mirande Lambert - "Settleling Dovn". 

Njena nova "tetovaža jezika" je uopšte ne uznemirava. Ne smeta mi, bilo je mnogo gore i osećala sam se nesigurnije kada sam imala tumor na jeziku“, rekla je Dženifer. 

Jenniferin glavni cilj je da obrazuje ljude mlađe od 40 godina o raku jezika - posebno o simptomima na koje treba obratiti pažnju. „Pazite na bele tačke. Ako gubite težinu i ništa niste promenili, postoji problem. Ako ne vežbate i zdravije se hranite, a bez razloga izgubite 13 kilograma - ima razloga. 

Budite oprezni i reagujte ako primetite krv u ustima i bol u vilici. Ako vam je dijagnostikovan HPV, idite na godišnji pregled, kontrolišite bolest. Radite redovne godišnje preglede“, upozorava Dženifer. 

 

 

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading