Jedna navika uništava jetru, a nije alkohol: Da li ste i vi među ljudima koji ne mogu bez ovoga?

Vesti 15.08.2024 17:24 0

Alkohol nije jedini koji može da ošteti jetru i dovede do bolesti. Postoji nešto još opasnije.

žena

Shutterstock

Jetra je odgovorna za više od 500 telesnih funkcija, uključujući skladištenje glukoze, regulisanje zgrušavanja krvi i još mnogo toga, ali njen glavni zadatak je da filtrira krv. Tačnije, jetra obrađuje krv iz digestivnog sistema i oslobađa je od štetnih supstanci, kao što su alkohol, lekovi i drugi toksini. To je u suštini prirodni sistem detoksikacije tela. Ovaj vitalni organ takođe proizvodi holesterol kada je telu potreban i reguliše njegove nivoe, učestvuje u metabolizmu proteina, ugljenih hidrata i masti. 

Ovo su najčešće navike koje mogu da ugroze rad jetre:

1. Konzumiranje sokova i slatkiša

Pića zaslađena šećerom, poput gaziranih i sportskih pića, deserti, slatkiši - izvor su dodatog šećera koji je štetan za jetru. Šećer i kukuruzni sirup iz ovih izvora pretvaraju se u masti jer nisu izvor energije. U studiji koja je objavljena u „Džurnal of Hepatolodži“ utvrđeno je da fruktoza (šećer) u tečnom obliku može uticati na metabolizam jetre. U studiji je učestvovalo 94 muškaraca između 18 i 30 godina, sa indeksom telesne mase ispod 24. Istraživači su se odlučili za njih zbog manje telesne mase jer su pretpostavili da se kod njih još nisu pojavile masti u jetri. Utvrđeno je da, iako su konzumirali isti broj kalorija, dodavanje napitaka zaslađenih šećerom i konzumacija fruktoze, uticali su na povećanje proizvodnje masti, što može dovesti do masne jetre.

žena

Shutterstock

 

2. Sve vrste peciva

Sve vrste peciva i kolača koji se prave od rafinisanih žitarica (kifle, đevreci, krofne, pogačice, beli hleb, lepinje) podižu nivo šećera u krvi i mogu dovesti do insulinske rezistencije.

3. Gotova hrana

Smrznuta jela i sve druge gotove namirnice iz konzervi i kutija ne samo da sadrže visoko rafinisane ugljene hidrate i dodate šećere već i mnogo soli.

4. Crveno meso

Poželjno je da se jede, ali ne treba preterivati, jer je crveno meso izvor zasićenih masti koje se povezuju sa pojavom masne jetre. Hrana sa visokim sadržajem masti ima snažan uticaj na povećanje triglicerida u jetri.

5. Alkohol

Svi znamo da je alkohol štetan, a čak i umerena konzumacija alkohola dodatno nakuplja masti u jetri. Zato se preporučuje, ako je moguće, da se potpuno izbegava.

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading