Tihi i podmukli simptomi moždanog i srčanog udara zbunjujući, budite oprezni! Dr Danijela Jeftić posebno upozorila jednu grupu ljudi

Nedeljko Tišanović Vesti 21.08.2024 13:34 0

Morate dobro osluškivati vaše telo...

bolnica

Shutterstock

Prema pisanju domaćih medija lekari Hitne pomoći neprestane pozive, od čega se ne tako mali broj ljudi javlja sa javnih mesta, gde lekari treba da izvrše intervenciju. U vezi sa ovim, lekari su upozorili na netipične simptome srčanog i moždanog udara. 

Prema rečima dr Danijele Jeftić iz Zavoda za urgentnu medicinu u Beogradu posebno je istakla važnost prepoznavanja i razlikovanja srčanog i moždanog udara.

Da podsetim na tihe, netipične znake kroz paralelu, kroz srčanih i moždanih udara. Tihi srčani udar može da podseti na virusnu infekciju.To znači bolovi u mišićima, pogotovo u rukama, malaksalost, mučnina, iscrpljenost i obilna preznojavanja kaže dr Jeftić.

srčani udar

Shutterstock

 

 

Atipičan moždani udar može da podseti na lako pijanstvo, s tim da čovek ima iznenadnu glavobolju, da ima smetnje u vidnom polju, da može duplo da vidi, da ima zamućen vid, da nejasno hoda, da ne razume šta ga pitate, da ne može jasno da odgovori. Znači, smetnje u vidu, govoru, hodu, iznenadna glavobolja i loša koordinacija pokreta — objasnila je dr Jeftić, piše rts.rs.

Dodaje da, posle kovida može doći do izvesnih iznenađenja u smislu zdravstvenog stanja, pa i kod mladih.

Savetuje sugrađane koji imaju visok pritisak, da posebno tokom toplih dana, redovno proveravaju vrednosti i da, ako je potrebno, u dogovoru sa lekarom, redukuju ili izmene terapiju.

 

Bonus video: 

 

 

Komentari (0)
Loading