Ko ne sme da jede kajsije? Ukusne su, ali ljudi koji imaju ovu bolest treba da ih izbegavaju

Vesna Vukadinović Vesti 20.08.2024 15:57 0

Kajsije su bogate hranljivim sastojcima koji su dobri za zdravlje, ali jedna grupa ljudi ne sme da ih jede.

kajsije

Shutterstock

Kajsije su bogate vitaminima i mineralima koji pomažu varenje, čuvaju zdravlje očiju i srca, a kožu čine nežnom.

Čuvaju zdravlje krvnih sudova

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

U 100 grama kajsija ima 48 kalorija. Kajsije imaju mnogo šećera, a malo masti i belančevina. Od vitamina, najviše sadrže vitamine A i C, a od minerala su bogate gvožđem. Istraživanja su utvrdila da kajsije imaju najveći nivo karotenoida od svog voća, a karotenoidi su antioksidanti koji smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti i pomažu u snižavanju holesterola.

Ko ne sme da jede kajsije?

Kajsije su ukusne i zdrave, ali mogu uzrokovati i neke tegobe. Kako objašnjava nutricionista Ana Korobkina, to se najčešće događa ako se odjedno pojede velika količina ovog voća. Tada dolazi do bola u stomaku i dijareje. Drugi uzrok tegoba može biti konzumiranje kajsija na prazan želudac, a kod osoba koje pate od sindroma iritabilnih creva, kajsije mogu mogu pogoršati to stanje. "Činjenica je da voćne kiseline i vlakna, kojih ima i u kajsijama, mogu dovesti do prekomernog stvaranja gasova, a to će zauzvrat dovesti do neprijatnosti i bola u stomaku", rekla je nutricionista. Osim toga, kajsije sadrže ugljene hidrate kratkog lanca koji se slabo apsorbuju u crevima i mogu izazvati poremećaj u radu creva, grčeve i bol kod ljudi sa sindromom iritabilnih creva.

Bonus video:

 

 

Komentari (0)