Cele nedelje nijednom nije seo, a ove promene na telu su ga šokirale: Evo šta se desilo nakon 7 dana stajanja

Tatjana Badarević Vesti 09.08.2024 20:03 0

Tokom eksperimenta, Lukas je uočio neke neočekivane posledice.

stajanje

Printscreen/Youtube

 

Zbog dugotrajnog sedenja za radnim stolom, opuštanja u automobilu na putu kući i dugih sati na kauču gledajući TV, veliki deo vremena provodimo u sedećem položaju. Međutim, kada razmislite o negativnim zdravstvenim posledicama predugog sedenja, možda ćete odlučiti da se ugledate na Lukasa, poznatijeg kao "pigmie" na YouTubeu, koji je odlučio da stane na put ovoj navici... I to doslovno, piše LADBible. 

Naime, Lukas je odlučio da provede celu nedelju na nogama. Ovaj američki jutjuber, koji sebe naziva samoproglašenim kaskaderom i prosečnim glumcem, voli da testira granice svog tela kroz neobične izazove. Od treniranja u odelu sa tegovima mesec dana, do preživljavanja na lavljoj dijeti 72 sata, Lukas je naviknut na ekstremne poduhvate. A stajanje sedam dana bez prekida bio je izazov kojem nije mogao odoleti.

Ipak, tokom eksperimenta, Lukas je uočio neke neočekivane posledice, uključujući jake bolove u nogama. Inspiraciju za ovaj izazov pronašao je u studiji koja je otkrila da jedan od četiri Amerikanca provodi više od 9,5 sati dnevno sedeći. Za Lukasa, ta brojka je zvučala je kao najgora noćna mora, pa je odlučio da pokuša da stoji celih sedam dana, čak i tokom korištenja WC-a ili vožnje automobila... što nipošto nije bio jednostavan zadatak.

 

 

Kako su dani prolazili, želja za sedenjem na kauču postajala je sve jača, a trećeg dana naišao je na ozbiljne poteškoće. Lukas je priznao da oseća konstantnu potrebu za istezanjem koja je počela da mu ometa san, dok su bolovi u nogama postali gotovo nepodnošljivi. Peti dan Lukas je morao da odustane jer više nije mogao izdržati. Kada pogledate fotografije pre i posle, shvatićete koliki je uticaj to neprestano stajanje imalo na njegovo telo.

"Za samo pet dana, pogledajte koliko sam pogrbljen dok stojim", rekao je Lukas, pokazujući zakrivljenost svoje kičme. Takođe je primetio da su mu tetive kolena još uvek napete, što je izazivalo probleme s gluteusima.

Lukas je uočio i povećanu kifozu, što je zakrivljenost kičme koja čini gornji deo leđa zaobljenijim nego što je normalno, kao i lordozu, koja se odnosi na zakrivljenost donjeg dela leđa i krsta. Naglasio je da bi nastavak ovog eksperimenta mogao dovesti do ozbiljnih problema s držanjem i bolovima u leđima. Posebno je istaknuo bolove u kuku i kolenima, koji su prelazili iz mišićne boli u tupi bol u zglobovima.

Ipak, Lukas je rekao da je iskustvo bilo vredno i da je, uprkos izazovima, primetio i neke pozitivne promene, poput povećane produktivnosti za 30% dok je radio stojeći, kao i znatno poboljšanje probave.

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading