Otok i bol u stopalima je znak za uzbunu: Dr Radović objasnio zbog čega se voda nakuplja u nogama i kad se mora lekaru

Slobodanka Ćorić Vesti 02.04.2024 19:55 0

Šta sve izaziva otečenost nogu i kada je taj simptom razlog za brigu, jer može biti znak neke ozbiljnije bolesti?

noge

Shutterstock

Fizijatar dr Žarko Radović objasnio je na Prvoj da su stopala važan odraz našeg zdravlja i da bol, trnci ili "krofnasta" otečenost mogu biti znaci raznih oboljenja.

"Stopala su vrlo specifična, sadrže veliki broj mišića, više od 120, i više od 30 zglobova. Trpe veliko opterećenje, pri hodu, po stepenicama i mogu da naprave velike probleme. Najčešći su bol ili ukočenost, žmarci, nelagodnost... Otečene su noge, i baš iz toga je to veliko opterećenje, nagomilava se voda u njima. To su simptomi koji onemogućavaju da normalno hodamo", rekao je on.

Kada su noge naduvene "kao krofne", šta to može da znači?

"Često ukazuju na visok krvni pritisak ili bubrežnu bolest, jer se tečnost nagomilava. Kada obujete čarapu i imate osećaj da vas steže, kada je skinete ostaju tragovi šavova utisnuti, to je znak da imate problem. Pacijenti misle da uopšte nemaju neki problem osim stopala, a to može da bude i znak dijabetesa. Šećerna bolest može biti uzročnik otečenosti", rekao je dr Radović.

Da li je ovo problem koji pogađa samo starije?

"Dešava se i mlađima, stariji su samo podležniji okoštavanju, kod njih dolazi spondiloza i donosi bol. Trnjenje može da dolazi od kičme, pa pacijenti lutaju tražeći dijagnozu. Donji deo leđa inerviše stopala, što znači da dolazi do pareze nerva, i tada šepamo. Postoje i čukljevi, na zglobu nožnog prsta palca. Češća je kod žena, i specifično je lečenje jer lekovi ne daju efekta, mora se ići na operaciju", rekao je on.

Izbor obuće je "kritičan" kod žena, jer može dovesti do komplikacija.

"Takozvani petni trn, vrlo karakterističan, uzrok tome je nekada uska i neadekvatna obuća, štikle... Kada imate svod stopala koji trpi veliko opterećenje, dolazi do manjih trauma u stopalu i rupture. Kada kažemo ruptura, mislimo na delimično naprsnuće, kalcijum se nagomilava i imamo problem. Prepoznaćete jutarnji bol, nekada ne možete ni da hodate ujutru", rekao je on.

Koje vežbe pomažu kod otečenih stopala?

"Mi uvek kažemo hodajte i trčite što više, ali to jesu uzroci nastanka problema. Previše treninga, previše naprezanja, to se dešava i sportistima. Trebalo bi raditi vežbice istezanja, ali ne preterivati jer možete da napravite problem. Uzmite tenisku lopticu, stavite je na pod i kružnim pokretima prelazite stopalom preko nje. Celo stopalo će se tako istezati, tri do pet minuta dnevno je sasvim dovoljno da biste rasteretili mišiće stopala", rekao je dr Radović.

Dizanje nogu uza zid se savetuje ako su noge otečene, jer je tada periferna cirkulacija ugrožena.

"Kažu pacijenti da su teške noge, da imaju osećaj težine. Pa uvek se kaže dignite noge čim dođete kući, tako se smanjuje edem odnosno otok. Ako vam otiču noge tokom puta, pomerajte stopalo napred-nazad", rekao je on.

Deformiteti kod dece su česti, ravno stopalo je vrlo rasprostranjeno, a može izazvati lošu simetriju tela.

"Skolioza, kifoza, bol u donjem delu leđa mogu biti komplikacije, a sve to se leči vežbama. Hodajte bosi, to je važno za decu ali i za odrasle. Ako hodamo po pesku ili hrapavoj površini, ako nosimo anatomske uloške, smanjivaćemo opterećenje", rekao je on.

Komentari (0)
Loading