Izvukao čovečanstvo iz propasti, njegova supa spasila živote novorošđenčadi? Čuveni lekar smislio recept od samo 3 sastojka, rešava dijareju?

Nedeljko Tišanović Vesti 09.08.2024 09:01 0

Ovaj trenutak u istoriji će svi pamtiti.

Uspavljivanje bebe

Shutterstock

Ime Ernst Moro možda danas nije poznato široj javnosti, ali u medicinskim krugovima je poznat kao izvanredan specijalista čiji su doprinosi spasili mnoge bebe i čije metode su i dalje u upotrebi.

Ernst Moro je rođen 1874. godine u Ljubljani, tada deo Austrougarske. Studirao je na Univerzitetu u Gracu, a potom je postao profesor pedijatrije na Univerzitetu u Hajdelbergu. U to vreme, pedijatrija u Evropi se tek razvijala kao poseban medicinski sektor, dok je stopa smrtnosti odojčadi bila izuzetno visoka, gotovo 25 procenata. Glavni uzrok smrti beba bila je dijareja. Doktor Moro je pronašao način da spasi te bebe, a njegova metoda je bila jednostavna ali genijalna, kako piše portal Brajtsajd, prenose Novosti. 

Moro je preporučivao davanje supe od šargarepe pripremljene prema njegovom specijalnom receptu. Ova supa od šargarepe se pravi sa samo tri sastojka: kilogram šargarepe, litar vode i 3 grama soli.

Šargarepa

Shutterstock

 

 

Recept za Moroovu supu:

  • Operite i očistite šargarepu, a zatim je kuvajte u vodi dok ne omekša.
  • Procedite šargarepu kroz sito i dodajte vodu tako da ukupna količina tečnosti bude 1 litar.
  • Dodajte prstohvat soli.
  • Ova jednostavna supa pokazala se kao efikasan lek za dijareju kod odojčadi, čak i u najtežim slučajevima, i pomogla je da se spase mnoge bebe.

    Kasnija istraživanja su pokazala da oligosaharidi u ovoj supi sprečavaju bakterije da se prikače za crevne zidove, čime zaustavljaju dijareju. Iako su antibiotici i lekovi protiv dijareje kasnije zamenili ovaj lek, Moroova supa je u to vreme značajno povećala stopu preživljavanja novorođenčadi.

     

    Bonus video:

    Komentari (0)
    Loading