Šargarepa je previše gorka? Moguće je da pravite 1 grešku, vodeći kuvari znaju u čemu je štos

Vesti 20.01.2024 21:32 0

Da bi šargarepa zadržala svoju karakterističnu slatkastu aromu, trebalo bi da...

Šargarepa

Shutterstock

Sezona je bogatih zdravih supa i variva od povrća u koje, kao jednu od osnovnih namirnica, stavljamo i šargarepu. Međutim, mnogima se dešava da, nakon što je skuvamo, ne bude tako slatko kao kad je mama pravila.. Nekad to zavisi od sorte, ali ako vam se ovo dešava bez obzira na to koju šargarepu kupujete i kako je pripremate, možda pravite ovu grešku.

Naime, mnogi od nas ljušte šargarepu, kao i ostalo korenasto povrće, pre nego što je dalje pripremaju. Ali, da li to tako mora? Vodeći kulinarski šefovi kažu da ne mora, i da od toga u mnogome zavisi i ukus i zdravstveni benefiti ovog povrća.

šargarepa

Shutterstock

 

Da bi šargarepa zadržala svoju karakterističnu slatkastu aromu, trebalo bi da preskočite ljuštenje kore. Biće sasvim dovoljno da je dobro očetkate da biste uklonili ostatke zemlje, a zatim da je dobro operete pre nego što je isečete ili narendate a možete i elu da je ubacite u supu.

Reč je o tome da kora šargarepe nije debela kao, na primer, kod krompira, bundeve ili cvekle, pa nije neophodno da je oljuštite, iako su vas možda tako učili  da treba.

Šargarepa

Shutterstock

 

Naravno, postavlja se pitanje da li je kora zdrava - jeste, samo je bitno da je dobro i detaljno operete. Ljuska šargarepe osim što doprinosi slatkoći sadrži i neke druge hranljive materije - vitamine C, B, K i E , te folnu kiselinu, fosfor, kalijum i mangan.

Jedina situacija u kuvanju u kojoj se preporučuje da šargarepi oljuštite koru jeste ako je kuvate na pari. Kora šargarepe u tom slčaju može postati žilava i suva.

 

 

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading