Evo šta se dešava u vašem organizmu kada odlažete alarm: Medicinska sestra otkrila štetne posledice po zdravlje

Tatjana Badarević Vesti 08.08.2024 12:50 0

Medicinska sestra je otkrila zašto ova navika mnogih nije nimalo bezazlena.

buđenje

Shutterstock

 

Džordan Brus je na društvenoj mreži objavila video i objasnila svojim pratiocima zašto ne bi trebali da postavljaju više jutarnjih alarma odnosno da odlažu alarm za pet ili deset minuta.

"Ako ste neko ko postavlja uzastopne alarme, imam loše vesti za vas. Nije do mene, samo pokušavam da pomognem", rekla je Brus.

Video je objavljen na TikToku i ima više od 10 miliona pregleda.

Alarmi predstavljaju stres za telo

"Buđenje uz višestruke alarme svako jutro zaista ometa vaš ciklus brzih pokreta očiju (REM), što zapravo uzrokuje inerciju spavanja, povećanu pospanost, umor, promene raspoloženja i takođe podiže nivo kortizola", otkrila je medicinska sestra. Objasnila je da alarmi pokreću "odgovor na borbu ili beg" svaki put kada se aktiviraju, što se može smatrati stresnim za telo.

buđenje

Shutterstock

 

 

"Hronična jutarnja adrenalinska reakcija s vremenom može uzrokovati dugotrajni stres, depresiju i kardiovaskularne probleme", piše na stranici Joint Chiropractic.

Napetost koja se stvara u vašem telu zbog nedostatka stalnog sna takođe može izazvati gojenje. "Višak nivo kortizola tera vas da dobijete i ostanete na težini. Dakle, kada se alarm oglasi, vreme je, ustanite. Izgledaćete i osećaćete se bolje", poručili su.

Medicinska sestra je dodala: "Zdrav san je veliki deo mog fizičkog i mentalnog zdravlja. Ne bih bila u formi u kakvoj jesam bez ozbiljnih istraživanja po pitanju dubokog sna. Ne izazivajte sebi dodatni fizički i psihički stres."

To se nije svidelo njenim pratiocima pa su komentarisali: "Ali kad se vratiš na spavanje nakon prvog alarma, to je najbolji osećaj."

"Prespavam alarme i zato mi treba nekoliko. Ne možete imati inerciju spavanja ako se ne probudite", našalila se jedna osoba, piše NY Post.

Bonus video:

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading