Sprečavaju delovanje antibiotika i leka za holesterol: Ako ih pijete, ove namirnice nikako nemojte da jedete

Vesti 24.07.2024 16:00 0

Određene namirnice mogu da ubrzaju apsorpciju leka, smanje brzinu delovanja ili ga spreče.

žena

Shutterstock

Nije svejedno sa čim popijete lek. Recimo, ako neki lek popijete s mlekom, to može da promeni način na koji lek deluje i ugrozi vaše zdravlje. Interakcije hrane i lekova se obično dešavaju kroz tri različita tipa mehanizama, kaže doktor Ronald Strem, direktor Centra za zdravlje i lečenje u Njujorku.

Ako pijete antiobiotik

Kisela hrana, poput kafe, može da smanji efikasnost antibiotika kao što je penicilin. Ako uzimate penicilin, konzumirajte kiselu hranu, uključujući meso, kafu, kukuruzni sirup i šećer, jedan do dva sata posle uzimanja leka. Sačekajte dva sata pre i posle uzimanja ovih antibiotika ako želite da jedete mlečne proizvode.

Ako pijete antidepresive

Preskočite sir i soja sos ako pijete lekove za lečenje depresije i anksioznih poremećaja jer mogu reagovati na hranu bogatu tiraminom, koji se nalazi u zrelim sirevima. Sačekajte dva sata pre i posle uzimanja lekova da jedete ove namirnice.

povrće

Shutterstock

 

Ako pijete lek za zgrušavanje krvi

Antikoagulansi kao što je varfarin sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka. Mešanje inhibitora monoamin oksidaze s hranom koja sadrži tiramin, kao što je sir ili fermentisana ili kisela hrana, može podići krvni pritisak do opasnog nivoa. Riblje ulje je, na primer, zdravo za srce, ali je i blago protiv zgrušavanja, a s druge strane, tamnozeleno lisnato povrće i druga hrana koja sadrži vitamin K može povećati zgrušavanje, pa ograničite ili izbegavajte spanać, brokoli, kelj, repu i zelje.

Ako pijete lekove za holestrol

Jedite bobičasto voće ili drugo voće umesto grejpfruta ujutru ako uzimate lekove za snižavanje holesterola koji se zovu statini. Ukoliko pijete sok od grejpfruta istovremeno s uzimanjem statina to može dovesti do akumulacije leka u telu. Grejp usporava razgradnju leka, što dovodi do viših nivoa i raznih zdravstvenih problema. Pomorandža može imati sličan efekt. Može doći do oštećenja jetre i, u retkim slučajevima, ozbiljnog oštećenja bubrega i mišića.

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading