Ima duplo veću snagu od drugih, a suparnicu dovela do suza: Evo šta je DSD poremećaj koji ima bokserka o kojoj svet bruji

Tatjana Badarević Vesti 02.08.2024 11:34 0

DSD poremećaj odnosi se na hermafroditizam ( kada se dete rađa sa karakteristikama i muških i ženskih reproduktivnih organa).

Iman Kelif

Printscreen/Youtube

U osmini finala Olimpijskih igara 2024. italijanska bokserka Anđela Karini izgubila je borbu protiv Alžirke Imane Helif za 46 sekundi. Naime, Anđela je sama zatražila prekid meča tokom kojeg je dobila dva jaka udarca u lice.

Izjavila je da nikada u životu nije bila tako "jako udarena" nakon čega se na Olimpijskim igrama pokrenula temu o tkzv. DSD poremećaju, a priča sa da Imane Helif boluje od istog.

 

 

 

Šta je DSD poremećaj?

DSD poremećaj (Disorders of Sexual Development) odnosi se na hermafroditizam ( kada se dete rađa sa karakteristama i muških i ženskih reproduktivnih organa ) , kako piše Cleveland ClinicSvetska bokserka federacija je jednom prilikom isključila Iman Helif sa Svetskog prvenstva jer je utvrdila da je "biološki muškarac", odnosno da ima suviše muških hormona za jednu ženu.

Osoba sa DSD poremećajem ima kombinaciju XY hromozoma tipičnu za muškarce, kao i unutrašnje odnosno, skrivene, muške reproduktivne organe. Upravo u pogledu sporta, ova neobična kombinacija reproduktivnih organa i hromozoma može ovim osobama znantno da poboljša njihove performanse.

Kao što žena može da bude rođena sa muškom anatomijom, tako i muškarac može da bude rođen sa ženskom anatomijom ali da ima DSD, odnosno povišen nivo testosterona za izgradnju mišića i snage.

Ponekada DSD poremećaj nije očigledan pri rođenju, već kasnije u adolescentskoj fazi ili može da bude rezultat medicinskih operacija, autopsija ili čak testova.

Dešavalo se da su sportisti krili da imaju ovaj poremećaj sve do lekarskih pregleda što je dovodilo do njihovih diskvalifikacija.

Jedan od takvih primera je i slučaj južnoafričke trkačice Kaster Semenje, o čemu je svojevremeno pisao Guardian.

 

 

Naime, Semenja pati od nedostatka  5-alfa-reduktaze, što znači da ima muške XY hromozome i proizvodi veći nivo testosterona nego što je normalno kod žena.  Ova vrsta DSD-a može da se javi kod osoba sa ženskom reproduktivnom anatomijom i genitalijama, kao u slučaju Semenje. Semenja je bila prinuđena da uzima pilule za kontrolu rađanja kako bi snizila nivo testosterona, što je tada podiglo prašinu u javnosti, jer je morala da ispoštuje nove propise tokom takmičenja.

Ipak, ona nije jedina sportistkinja pogođena ovim problemom. Trkačice Fransin Nijonsaba iz Burundija, Margaret Najirera Vambui iz Kenije i Kristin Mboma i Beatris Masilingi iz Namibije takođe su diskvalifikovane iz takmičenja zbog DSD-a.

Bonus video:

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading