Ovo Kejt Midlton ne sme nikako da jede: Morbidan jelovnik kraljevske porodice zaprepastio sve, kockasti sendviči — nikako

Nedeljko Tišanović Vesti 01.08.2024 12:56 0

Svi su se zaprepastili kakva pravila imaju.

Kejt Midlton

Profimedia

Članovi britanske kraljevske porodice moraju da se pridržavaju niza pravila i tradicionalnih protokola, a nedavno su otkrivene i neke zanimljive zabrane u njihovoj ishrani.

Prema bivšem kraljevskom kuvaru Grahamu Njuboldu, u dokumentarcu "Secrets of the Royal Kitchen", postoji zabrana posluživanja hrane sa oštrim rubovima članovima kraljevske porodice.

Članovi kraljevske porodice nikada ne jedu četvrtaste sendviče jer tradicija kaže da svako ko im daje hranu sa šiljatim rubovima pokušava da sruši britanski tron — objašnjava Njubold, koji je radio u Bukinghamskoj i Kensingtonskoj palati. Prisetimo se da je pokojna kraljica Elizabeta volela okrugle sendviče za popodnevni čaj.

Osim četvrtastih sendviča, izvan kraljevske ishrane je i beli luk. Prema kuvaru Džonu Higsu, "beli luk je zabranjen zbog gorušice i podrigivanja", a kraljica Kamila je potvrdila ovu zabranu u intervju za australijski "MasterChef":

Profimedia

Profimedia

 

 

Tako je. Izbegavamo beli luk.

Takođe, članovima kraljevske porodice je zabranjeno konzumiranje školjki zbog opasnosti od trovanja hranom.

Bivši batler kralja Čarlsa, Grant Harold, objašnjava:

Kada ruča, kraljevska porodica mora biti oprezna sa školjkama zbog mogućeg trovanja. Veoma je razuman potez da se izbegavaju morski plodovi kada obavljate javne dužnosti. Ne bi bilo dobro da član kraljevske porodice ima ozbiljnu reakciju na trovanje hranom, posebno ako su na inostranoj turneji.

Takođe, kralj Čarls je zabranio foie-gras sa svih jelovnika u kraljevskim rezidencijama zbog neetičkog načina proizvodnje ovog specijaliteta.

Foie-gras se pravi od nenormalno povećane pačje ili guščje jetre prisilnim hranjenjem životinja, a smatra se jednom od najskupljih svetskih specijaliteta.

 

Bonus video: 

Komentari (0)
Loading