Nutricionista preporučuje: Ove namirnice su najbolje za pravljenje sendviča, ne goje, a bićete siti

Vesti 11.06.2024 13:45 0

Nekima je sendvič omiljeni obrok ili užina, postoji mnogo načina za pravljenje, ali treba odabrati zdrave namirnice.

sendvič

Shutterstock

Određene namirnice je bolje jesti u sendvičima, pa je dijetolog Najdžel Denbaj sastavio spisak najzdravijih. Ne brinite, sendvič će i dalje biti veoma ukusan.

Jaja

Kao najbolju i najzdraviju namirnicu koju možete jesti u sendviču, doktor izdvaja jaja. "Jaja su prirodni protein koji sadrži sve esencijalne aminokiseline. Takođe su bogata drugim važnim nutrijentima, poput gvožđa i vitamina. Barena jaja su odličan izbor za sendvič", kaže dijetolog.

Sir

Doktor kaže da je sir dobar izvor kalcijuma koji je neophodan za zdrave kosti i zube. Međutim, ističe da je kod odabira sira za sendvič važno voditi računa o količini soli i zasićenih masti koje sadrži. Bolje je koristiti mlade sireve i one sa malo masnoće.

Pileće belo meso

Još jedan dobar odabir za sendviče je piletina. Belo meso je jedan od najboljih izvora proteina, sadrži vitamin B, selen i fosfor, što ga čini savršenim odabirom za obrok.

sendvič

Shutterstock

 

Junetina

Na spisku dobrih namirnica za sendvič je i junetina. Doktor ističe da "nemasna junetina sadrži mnogo gvožđa, što pomaže u održavanju dobrog zdravlja. Ovo jednostavan način da ga unesete u organizam."

Riba

Riba koja je bogata proteinima je losos, koji je "pun proteina i omega-3 masnih kiselina. Možete odabrati losos iz konzerve, dimljeni ili sveži losos, sve opcije su dobre," kaže doktor.

Povrće

Uvek dodajte i povrće u sendvič (zelenu salatu, krastavac, papriku, paradajz), ali ako samo jedete povrće, treba da odaberete namaz koji ima proteine. "Pobrinite se da namaz sadrži malo proteina, inače ćete brzo biti gladni. Dobra opcija za to je humus", zaključuje doktor.

Koje popularne namirnice treba izbegavati?

Iako mnogi vole da ih jedu, namirnice poput šunke, slanine i kobasica ne treba često jesti u sendvičima, posebno ne svaki dan, jer imaju veliku količinu soli i masnoće, a malo vitamina i minerala.

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading