Svima jasno dala do znanja gde joj je mesto: Kejt Midlton sa Vimbldona svetu poslala moćnu poruku

Tatjana Badarević Vesti 18.07.2024 14:47 0

Ako je neko posumnjao da će se Kejt povući zbog teške bolesti, grdno se prevario.

Kejt Midlton

Profimedia

 

Dolazak Kejt Midlton na finale turnira u Vimbldonu izazvao je veliku pažnju, jer je to bilo tek drugo pojavljivanje princeze u javnosti ove godine, kako piše Independent. Princeza od Velsa dobila je ovacije koje su trajale nekoliko minuta dok je ulazila na tribine sa svojom ćerkom.

Uprkos bolesti, izgledala je neodoljivo i elegantno u ljubičastoj Safiyaa haljini koja košta nešto više od 1.500 evra. Haljina ima kratke rukave i duga je do kolena, a napred je nabrana i ističe Kejtin vitak struk. Ukrašena je i crno-ljubičastom mašnicom na levojj strani grudi.

Kejt Midlton

Profimedia

 

 

Ono što je svima promaklo je poruka koju haljina nosi. Iako izgleda jako jednostavno i otmeno jer pokriva ramena i dekolte i kolena, njena boja je glavni adut. Naime, ljubičasta je boja kraljevske porodice.

Ta boja ima istorijsku pozadinu jer ju je kraljica Elizabeta zabranila "običnim ljudima" pa su mogli da je nose samo članovi kraljevske porodice. Razlog zašto je ljubičasta boja posebna je ta što je bila vrlo retka i boja koja se koristila za njeno dobijanje bila je vrlo skupa, jer je dolazila od trgovaca iz grada Tira (južni Libanon) tokom feničkog doba.

Tu boju su dobijali od malih morskih puževa, kakvih nema nigde drugde na svetu, a taj postupak je bio vrlo složen, toliko da im je trebalo više od 10.000 ljuštura kako bi izvukli samo jedan gram boje, i naravno, samo su vladari sebi mogli priuštiti tu boju, pa se ljubičasta boja povezivala s vladajućim klasama Egipta, Rima i Persije...

Kejt Midlton

Profimedia

 

 

Boja je bila toliko skupa čak i za neke vladare pa tako rimski car Aurelije nije dopuštao svojoj ženi da kupuje ljubičaste haljine jer je boja koštala tri puta više od svoje težine u zlatu, a naravno nijedna zemlja nije mogla da podnese toliki trošak za upotrebu ljubičaste boje na svojoj zastavi.

Ljubičasta boja postala je dostupna široj javnosti tek 1856. godine, kada je 18-godišnji hemičar Vilijam Henri Perkin, pokušavajući da napravi lek protiv malarije, slučajno proizveo ljubičasti spoj i primetio da njime može obojiti tkanine u ljubičasto.

Bonus video:

 

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading