Trendovi zdrave hrane su u usponu, što je zaista pozitivno. Ipak, uprkos lošoj reputaciji, mnogi ljudi i dalje konzumiraju brzu hranu.
Mnoge namirnice su godinama na listi nepoželjnih namirnica i smatraju se nezdravima. Stručnjak za ishranu, Svetlana Stanišić, otkriva koje namirnice ona nikada ne bi konzumirala i zašto.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni
"Na crnoj listi su za mene čips i pomfrit. Razlog je što se pripremaju u fritezi u kojoj se ulje nikada ne menja," objašnjava Stanišić.
Kako dodaje, u industriji brze hrane, ulje u fritezi se samo dopunjava, dok se ne menja. Jednom mesečno, ta ulja se čiste od gareži i ostataka hrane, ali se ne menjaju. Ovo znači da se štetne i toksične materije, uključujući kancerogeni akrilamid, akumuliraju. Takođe, takvo ulje može doprineti povećanju lošeg holesterola u organizmu.
Prema njenim rečima, konzumacija takvih namirnica može biti štetna za srce i krvne sudove i povećava rizik od raka, ističe Svetlana Stanišić, profesor ishrane i doktor nauka fizičke hemije, u podkastu "Zdrav životni vodič sa Danijelom Davidov Kesar" magazina Politika.