Ovo je najzdraviji obrok na svetu: Vrlo je jeftin i pomaže kod pražnjenja creva i regulisanja šećera u krvi

Tatjana Badarević Vesti 24.07.2024 15:36 0

Uključivanje zobi u ishranu može pomoći u održavanju zdrave telesne težine, regulisanju šećera i krvnog pritiska i poboljšava probavu.

obrok

Shutterstock

 

Mnogo puta ste čuli da su zobene pahuljice jedan od najzdravijih doručaka na svetu, kako piše Harvard News.

Međutim, postoji caka. Naime, kupovne ili pahuljice od ove žitarice nisu najbolji izbor! Zdravo je samo ako kupite celu zob, sameljete je i od tog brašna napravite obrok. Po želji možete dodati i voće i orašaste plodove.

Ova kaša je vrlo hranljiva. Može pomoći kod mršavljenja, vraća zdrav holesterol, poboljšava imunitet, pruža odličan izbor vlakana, štiti kožu.

obrok

Shutterstock

 

 

Zašto je zob tako zdrava?

Uključivanje zobi u ishranu može pomoći u održavanju zdrave telesne težine, regulisanju krvnog pritiska, šećera u krvi i poboljšanju probave.

Upotreba zobi seže daleko u prošlost, s dokazima koji pokazuju da je bila pripitomljena i uzgojena još u bronzano doba, oko 3.000 godina pre Hrista, na području današnje Švajcarske. Ovi rani tragovi zobi kao kulturne biljke pokazuju njenu važnost kroz istoriju u ishrani evropskih naroda, gde je često bila glavni izvor energije i hranljivih materija.

obrok

Shutterstock

 

 

Dobar je izvor vitamina B kompleksa, prvenstveno vitamina B1 (tiamin), B5 (pantotenska kiselina), B6 ​​(piridoksin) i folne kiseline. Od ostalih vitamina sadrži vitamin E i vitamin K.

Od minerala sadrži: Gvožđe, magnezijum, cink, bakar, mangan i fosfor.

Zob sadrži ugljene hidrate, proteine, zdrave masnoće, antioksidanse i fitonutrijente koji imaju brojne zdravstvene dobrobiti, a smanjuju rizik od srčanih i probavnih bolesti.

Ova namirnica je bogat izvor složenih ugljenih hidrata koji obezbeđuju dugotrajnu energiju pa se preporučuje kao idealan izbor za početak dana. Takođe, zob je izvor esencijalnih aminokiselina i sadrži relativno visok sadržaj proteina u poređenju s nekim drugim žitaricama. U svom sastavu ima mali procenat masti, ali taj mali procenat čine zdrave, nezasićene masne kiseline.

obrok

Shutterstock

 

 

Najveća korist zobi je sadržaj topivih i netopivih biljnih vlakana. Beta-glukan je najvažniji topivi oblik vlakana u zobi. Pomaže u snižavanju holesterola i regulisanja šećera u krvi. Takođe je bogata netopivim biljnim vlaknima, kao što su celuloza, hemiceluloza i lignin.

Pomaže u održavanju zdravlja probavnog trakta i reguliše probavu tako što s vodom povećava volumen stolice i time olakšava prolazak hrane kroz creva. Zato ga se preporučuje u prevenciji i lečenju zatvora.

Bubrenje biljnih vlakana iz zobi doprinosi osećaju sitosti, pa se često preporučuje za smanjenje apetita. Za učinak oticanja važno je uz zob uneti dovoljnu količinu vode. Takođe, biljna vlakna iz zobi služe kao hrana korisnim bakterijama u crevima, čime se povoljno utiče na poboljšanje ravnoteže crevne flore, a time i na imunitet.

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading