Japanci su najdugovečniji ljudi: Ovih 7 namirnica su neizostavne u njihovom jelovniku

Vesti 24.07.2024 08:35 0

Nutricionista iz domovine najdugovečnijih ljudi otkriva šta oni jedu svaki dan.

japanci

Shutterstock

"Kad sam se kao odrasla osoba preselila u Ameriku, često sam bila bolesna ili neraspoložena zbog hrane koju sam jela", otkrila je nutricionista Mišiko Tomioka za „CNBC“. Kako bi to promenila, ona je postala nutricionista, a svoj rad usmerila je na deljenje japanskih navika u ishrani. Ove namirnice smatra zaslužnim za dug i srećan život.

Susam

Semenke susama bogate su vitaminima B i E, proteinima, vlaknima i mineralima, poput magnezijuma, kalcijuma i fitosterola koji mogu pomoći u kontroli holesterola.

japanci

Shutterstock

 

Mača čaj

"Moja 99-ogodišnja tetka svaki dan započinje mača čajem, a tako radim i ja. Zeleni čaj sadrži vitamin C, B, vlakna i proteine, kao i protivupalne polifenole“, kaže Tomioka.

Šitake pečurke

Šitake su osnovni sastojak mnogih japanskih jela. Ove pečurke su pune proteina i vitamina D i B. Takođe, sadrže lentinan, polisaharid koji može pomoći u borbi protiv upale.

Pasulj i druge mahunarke

Soja je ukusna i pristupačna namirnica, a Tomioka voli i edamam, kinako (sojin prah), nezaslađeno sojino mleko. Soja je bogata vlaknima, B vitaminima, kalijumom i polifenolima. "Volim i crveni pasulj. Bogat je polifenolima, vlaknima, kalijumom, proteinima, B vitaminima, a sve to može pomoći u sprečavanju upale", kaže nutricionista. Tofu je sir od soje i obezbeđuje potrebnu dozu proteina bez unosa mesa i mlečnih proizvoda.

japanci

Shutterstock

 

Đumbir

Pomaže u jačanju imuniteta i ubrzava metabolizam. Nutricionista iz Japana kaže da đumbirom smiruje želudačne tegobe i ublažava prehladu. Đumbir takođe stavlja u jela, jer im poboljšava ukus i štiti hranu od kvarenja.

Fermentisana hrana

Neke od najpopularnijih namirnica u Japanu su miso (fermentisana pasta od soje, često se koristi u supi), zatim fermentisana soja i povrće ukiseljeno u pirinčanim mekinjama. Fermentisana hrana puna je probiotika koji pomažu u varenju i mogu smanjiti rizik od bolesti.

Morske alge

U Japanu je morska trava, poznata kao kaiso, deo mnogih jela i grickalica. Ova namirnica ima malo kalorija i puno vlakana. Sadrži i niz esencijalnih minerala i vitamina, uključujući jod, gvožđe, kalijum, magnezijum, vitamin B12 i omega 3 masne kiseline.

Bonus video:

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading