Nutricionista savetuje: Za nadutost stomaka, kiselinu u želucu i bolje varenje, najbolje je piti ovaj čaj

Vesti 18.07.2024 08:32 0

Zdrava creva ne pomažu samo u varenju i apsorpciji hranljivih materija, već pomažu i jačanje imuniteta.

žena

Shutterstock

Postoje različiti čajevi koje možete piti za zdravlje creva, ali čaj od đumbira smatra se najboljim izborom. Njegova jedinstvena kombinacija protivupalnih i antioksidativnih sastojaka čini ga dobrim u ublažavanju raznih problema sa varenjem.

Može ublažiti mučninu

Američki dijetolog i nutricionista Kristal Orozko ističe da je čaj od đumbira odličan za probleme sa varenjem, posebno za česte bolove u želucu, nadutost i mučninu. "I ja sam se često borila s problemima stomaka, a đumbirov čaj je jedan od mojih omiljenih lekova. Uvek preporučujem umirujući đumbirov čaj s limunom i medom za ublažavanje bolova u želucu", ističe nutricionista za „Eating Well“.

žena

Shutterstock

 

Pomaže kod kiseline u želucu

"Đumbir je prepoznat po svojim terapijskim delovanjima na gastrointestinalno zdravlje, posebno u upravljanju stanjima kao što su kiselina u želucu, gorušica i problem sa varenjem", tvrdi Kristal. Istraživanja su pokazala da đumbir može pomoći u smanjenju proizvodnje želudačne kiseline. Dodatno, sposobnost đumbira da opusti gastrointestinalne mišiće može takođe ublažiti grčeve, nadutost stomaka i neprijatnost povezane sa smetnjama u varenju, kaže dijetolog.

Smanjuje problem sa opstipacijom

Đumbir ubrzava pražnjenje želuca, odnosno kretanje hrane od želuca u tanko crevo. Ubrzavajući ovaj proces, đumbir može pomoći u smanjenju vremena koje hrana provodi u želucu. To može smanjiti rizik od opstipacije, kao i drugih problema sa varenjem, poput mučnine i gorušice.

Bonus video:

Komentari (0)
Loading